La Unió Europea imposarà a partir d'avui aranzels per valor de 3.400 milions d'euros a productes dels Estats Units per les ajudes a Boeing. Així ho va avançar ahir el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. «L'Organització Mundial del Comerç ens permet fer aquest pas i això és el que farem», va dir abans de la reunió de ministres europeus sobre comerç.

Brussel·les tira endavant amb les represàlies malgrat la victòria del demòcrata Joe Biden Tot i això, Dombrovskis va assegurar que estan «oberts a negociar una solució» amb Washington per resoldre aquesta disputa comercial en el sector de l'aviació, ja que els EUA també van imposar aranzels per les ajudes a Airbus amb l'aval de l'OMC.

De fet, la CE ja s'ha posat en contacte de manera informal amb l'equip de Biden per parlar, entre d'altres qüestions, del comerç transatlàntic. «Continua sobre la taula la proposta d'eliminar o suspendre aquests aranzels per part de totes dues bandes i avançar en una solució negociada sobre l'aviació civil», va recordar Dombrovskis. Brussel·les defensa que els nous aranzels només «repliquen» els aplicats pels EUA perquè no volen «escalar» el conflicte comercial amb Washington.

L'octubre, l'OMC va donar llum verda a la UE per imposar aranzels per un valor màxim anual de 3.400 milions a productes dels EUA com a compensació per les ajudes nord-americanes al gegant aeronàutic Boeing. Fa just un any, el setembre del 2019, el mateix organisme va dictar a favor dels Estats Units per les ajudes de la UE a Airbus, que es va traduir amb aranzels valorats en 6.400 milions d'euros a productes europeus, entre ells el vi, l'oli o el formatge.

La UE espera que la victòria de Biden comporti una millora de les relacions comercials amb els EUA. Des de Brussel·les volen resoldre disputes com les de l'aviació i cooperar amb Washington en la reforma de l'OMC.La majoria de països europeus veuen la victòria de Biden com «una oportunitat» per impulsar un comerç global «basat en normes, menys proteccionista i més multilateral", va explicar el ministre alemany d'Economia, Peter Altmaier.