Catalunya desplegarà projectes pilot per aplicar el 5G a l'educació, la seguretat, el turisme i la indústria 4.0. Així ho va assegurar ahir el director d'innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom, José Antonio Aranda, a l'acte de presentació dels Projectes Pilot de 5G, organitzat per Red.es. A la segona convocatòria d'aquesta iniciativa s'han adjudicat vuit nous projectes a desenvolupar entre 2020 i 2021, amb un pressupost de 40 milions d'euros. D'aquests, dotze milions corresponen al cofinançament del Govern espanyol amb càrrega als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

En el projecte hi participen més de 100 organitzacions. En concret, hi ha 36 empreses organitzades en consorcis, que tenen el suport de 69 companyies o institucions col·laboradores més. El Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital preveu desenvolupar 82 casos d'ús a l'Estat de tretze sectors diferents, entre els quals destaquen els àmbits de la salut, audiovisual, energia, agricultura o mobilitat, entre altres. Juntament amb les iniciatives adjudicades en la primera convocatòria, el desenvolupament de projectes pilots de 5G suma una inversió de 81 milions d'euros entre 2019 i 2021, amb un total de 23 milions d'ajudes del govern espanyol.

La ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va ser l'encarregada d'inaugurar l'acte i va destacar el desplegament de la tecnologia 5G a l'Estat com una de les qüestions estratègiques «més importants» per al país i va assegurar que aquests casos poden suposar un canvi «molt significatiu».