BBVA i el Banc Sabadell, que dilluns van confirmar negociacions per estudiar una possible fusió, tenen ambdós oficines en catorze poblacions de les comarques centrals, segons les dades incloses en les webs de les entitats. En total, els dos bancs sumen quaranta-cinc oficines en aquests catorze municipis. Atesa la concentració del sector dels últims anys, que ha generat un solapament de sucursals i una reducció de la seva presència al territori, la notícia de les negociacions per fusionar BBVA i Sabadell obre una nova possibilitat d'unificació d'oficines a les comarques centrals.

A Manresa són quatre les sucursals del banc que presideix Josep Oliu per 7 les del BBVA. A la capital de l'Anoia el Sabadell en té cinc, per quatre el Sabadell. A Berga, el Sabadell en té una i dues el BBVA. Als onze municipis restants, cada entitat hi té una sola presència: Sant Joan de Vilatorrada, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Sallent, Súria, Navàs, Solsona, Gironella, Puig-reig. La Pobla de Claramunt i Piera. En conjunt, entre els dos bancs, tenen setanta-tres oficines a les comarques del territori central, en un total de quaranta municipis del territori.

BBVA i Sabadell sumen uns 11.700 empleats a Catalunya, un 29,5% de la plantilla total que tenen al conjunt de l'Estat, segons estimacions dels sindicats, que reclamen garanties d'ocupació per a la plantilla si la fusió tira endavant. BBVA suma 5.240 empleats a Catalunya (segons fonts del banc) i el Sabadell 6.450 més, incloent-hi filials, segons l'estimació sindical. Representants sindicals de les dues entitats analitzaven ahir la plantilla que sumen els dos bancs, que situen al voltant de les 40.000 persones a tot Espanya.

A falta d'una anàlisi detallada per territoris, és clar que Catalunya és una de les zones on pot haver-hi més solapament de personal, i per això CCOO, primer sindicat als dos bancs, reclama garanties d'ocupació, preservació de condicions laborals i salarials i sortides voluntàries si hi ha excedents.

El secretari general de la secció sindical de CCOO a Banc Sabadell, Mario Rifaterra, va assegurar que de moment la integració està «en fase de tempteig» i que no hi ha hagut «comunicació» de cap tipus als sindicats, per la qual cosa crida a la prudència.

El Sabadell té en marxa actualment una negociació amb els sindicats per ajustar la seva plantilla a Espanya en unes 1.800 persones, i una de les incògnites, en cas que la fusió es materialitzi, és quin ajust de personal podria donar-se a tot Espanya si la fusió arribés a bon port.

Rifaterra es va limitar a co-mentar en aquesta línia que al voltant de 3.300 empleats del Sabadell tenen més de 55 anys, de manera que si es tanqués l'ajust de 1.800 persones que s'està negociant ara, hi hauria 1.500 persones més en edat de prejubilació, més les que n'anessin complint 55 a partir de l'any que ve. Quant a les oficines, el Sabadell en té 478 a Catalunya, segons dades oficials del banc, mentre que BBVA en suma 606, segons dades dels sindicats.

Si la fusió fructifica, el BBVA acabaria integrant bona part de les antigues caixes catalanes, perquè el 2014 va adquirir CatalunyaCaixa, entitat fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, i dos anys abans va adquirir Unnim, que va aglutinar Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu. Si el 2014 BBVA es va quedar la segona entitat catalana, CatalunyaCaixa, ara té l'opció de fusionar-se amb el segon banc català, el Sabadell, que al seu torn va adquirir a BMN la xarxa de Caixa Penedès el 2012.