El deute del conjunt de les administracions públiques va repuntar el 8,7% el setembre respecte al mateix mes de l'any anterior, a conseqüència de la major despesa derivada de la crisi del coronavirus, i suma 104.618 milions d'euros més en l'últim any, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.

Només el mes de setembre va sumar 9.703 milions d'euros més, el 0,7% per sobre de la dada d'agost, per la qual cosa va tornar a marcar un nou màxim històric d'1.308.439 milions d'euros, segons les dades publicades ahir pel Banc d'Espanya.

D'aquesta manera, la ràtio de deute públic aconsegueix igualment cotes històriques, en situar-se en el 114,1% del PIB en el novè mes de l'any (utilitzant el PIB nominal dels últims quatre trimestres), en tant que la previsió del Govern és una ràtio de deute públic sobre PIB del 118,8% per al conjunt d'enguany.

L'increment del deute el setembre es deu a un nou augment de l'endeutament de l'Estat i la Seguretat Social, que han hagut de fer un esforç extra de despesa deguda a l'impacte de la crisi del coronavirus, a conseqüència de l'establiment de l'estat d'alarma el 14 de març i els reials decrets aprovats per a pal·liar la crisi. Les comunitats autònomes i les corporacions locals, que han rebut transferències de l'Estat per fer front a la crisi, van tornar a reduir una mica el seu endeutament respecte al mes d'agost.

Així, el deute de l'Estat va pujar el setembre el 0,9% respecte al mes d'agost, amb 10.106 milions més en un mes, fins a la xifra d'1.171.504 bilions d'euros i va marcar així un nou màxim històric. Respecte a l'any anterior va repuntar un 10%, sumant 107.045 milions en els últims 12 mesos.

Per la seva banda, el deute públic de les comunitats autònomes es va reduir lleugerament al setembre, amb un descens respecte a agost de 730 milions d'euros, un 0,2% menys, fins als 301.959 milions. Al seu torn, les corporacions locals van rebaixar l'1,9% el seu deute en el novè mes de l'any, amb una caiguda de 696 milions, fins als 23.861 milions d'euros.