La possible fusió entre BBVA i Banc Sabadell, que crearia la segona entitat financera d'Espanya, molt a prop de la unió de CaixaBank i Bankia, anima el procés de consolidació del sector financer a Espanya i relega el Banc Santander a la tercera posició.

No obstant això, el grup que presideix Ana Botín no sent cap pressió i es mostra còmode amb la seva mida a Espanya i les quotes de mercat aconseguides després de la integració del Banc Popular; i per als que pensen que el Santander es reserva per a una fusió europea, el conseller delegat, José Antonio Álvarez, hi veu pocs incentius. L'experiència demostra que on es produeixen sinergies i estalvis de cost és en les fusions nacionals, segons va exposar en una jornada sobre el sector organitzada per Deloitte i ABC, abans que el responsable del negoci a Espanya deixés clar que el banc no té cap intenció de participar en més processos.

Amb les dades més recents, de tancament de setembre, la nova CaixaBank, un cop integrada Bankia, seria el primer banc d'Espanya per volum d'actius, 628.630 milions d'euros, seguit de prop del grup que podrien crear BBVA i Sabadell, amb 596.481 milions. A continuació, el Banc Santander, amb 352.296 milions en actius. Per resultats, la suma dels beneficis atribuïts de BBVA i Sabadell a Espanya fins a setembre va ser de 798 milions, més gran que els 769 milions que van guanyar de forma agregada CaixaBank i Bankia.

En un escenari severament castigat des de fa anys pels baixos tipus d'interès, amb poc marge per obtenir ingressos, i amb les despeses que suposa la digitalització i les consegüents retallades de plantilla i oficines, els bancs es veuen «obligats» a unir-se per afrontar més còmodament el «tsunami» d'impagaments que s'acosta, segons expliquen fonts del sector.

La reacció de la banca va ser ràpida a l'hora de renunciar a una part important dels seus beneficis per acumular matalassos de provisions i es va veure obligada a suspendre el repartiment de dividends als seus accionistes, però la profunditat i durada de la crisi i la proximitat de la fi de les ajudes i estímuls del Govern espanyol posen el focus de nou en el sector.