Les exportacions catalanes van caure un 5,5% interanual el setembre, fins als 5.818,6 milions d'euros, segons ha informat aquest dijous el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. En un exercici marcat per l'impacte econòmic de la covid-19, Catalunya ha exportat productes per valor de 47.367,4 milions d'euros des del gener, un 14,1% menys respecte al mateix període de l'exercici anterior. No obstant això, el descens és cada cop més moderat (fins a l'agost, les exportacions havien caigut un 15,2%). Catalunya no perd quota i continua representant el 25% de les exportacions al conjunt de l'Estat. Per altra banda, les importacions, fins als 6.645,1 milions d'euros, mentre que en l'acumulat de l'any han caigut un 21,8%, fins als 55.002,6 milions d'euros.

El principal sector exportador a Catalunya continua sent la indústria química, que durant el setembre va representar un 27% de les vendes a l'exterior. Malgrat tot, les empreses van reduir un 3,5% les exportacions, fins als 1.572,4 milions d'euros. A continuació apareix el sector de l'alimentació, begudes i tabac, que durant el novè mes de l'any va incrementar un 5,6% els seus ingressos procedents de l'estranger, fins als 920,6 milions d'euros. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri d'Indústria, el sector de l'alimentació representa el 15,8% de les exportacions catalanes. La indústria especialitzada en els béns d'equip tanca el podi a Catalunya, després de registrar unes vendes a l'exterior per valor de 914,7 milions d'euros al setembre (-4,2%). Els béns d'equip representen el 15,7% de les exportacions catalanes.

Per demarcacions, tan sols Girona va aconseguir incrementar el volum d'exportacions durant el novè mes de l'any. En concret, les comarques gironines van vendre productes a l'estranger per 474,2 milions d'euros, un 4,1% més respecte al mateix període de l'any passat. Barcelona, que es manté com a província més exportadora de l'Estat (representa un 18,8% del total), va registrar una caiguda en els ingressos del 6,4%, fins als 4.370,7 milions d'euros. Per la seva banda, Tarragona (-4,8%) i Lleida (-7,8%) van exportar per 768,6 milions d'euros i 205,1, respectivament.

El volum d'exportacions s'acosta als nivells previs a la pandèmia

Al conjunt de l'Estat, les exportacions durant el mes de setembre van arribar als 23.250 milions d'euros, tan sols un 0,9% menys respecte al mateix període de l'exercici anterior. En l'acumulat de l'any, però, les vendes a l'exterior encara es mantenen un 12,6% per sota el 2019, sumant 188.401 milions d'euros. Pel que fa a les importacions, aquestes van disminuir un 10,8% al setembre (24.740 milions d'euros) i un 17,2% des del gener (199.507 milions d'euros).

Per sectors, les principals contribucions al creixement de les exportacions provenen del sector de l'alimentació, begudes i tabac (representa un 16,5% sobre les vendes totals), els béns d'equip (20,5%), el sector de l'automòbil (17,5%) i els béns de consum durador (1,8%). Per contra, els que van tenir una contribució negativa sobre el creixement van ser els productes energètics (amb una quota del 4,2%) i els productes químics (14,5%).

Segons la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, les dades posen de manifest que les exportacions espanyoles "mantenen un camí de recuperació després de l'impacte inicial de la covid-19". Per Méndez, "aquesta evolució permet continuar amb la intensa reducció del dèficit comercial", mentre que també apunta que "els indicadors reflecteixen que les exportacions contribuiran a la recuperació de l'economia espanyola".

De fet, l'Estat és un dels països on el descens de les exportacions és menys accentuat. Al conjunt de la Unió Europea, les vendes a l'exterior van caure un 1,5% interanual al setembre, mentre que als països de la zona euro ho van fer un 2,1%. A països com França i Alemanya, les exportacions van caure un 6,1% i un 3,8%, respectivament, tot i que altres estats com Itàlia van experimentar increments del 2,1%.

Forta caiguda de les exportacions a Amèrica

La Unió Europea continua sent el client més gran de l'Estat, ja que concentra el 61,8% de les seves exportacions. Durant el mes de setembre destaca el comportament de França, que va incrementar un 12,9% la compra de productes espanyols. El conjunt d'Europa concentra el 73,9 de les exportacions espanyoles, lleugerament per sobre la quota registrada durant el mateix període de l'exercici anterior.

Per altra banda, les exportacions a Amèrica van reduir-se notablement durant el novè mes de l'any. A l'Amèrica del Nord, la davallada va ser del 16% interanual, mentre que a l'Amèrica Llatina del 20,4%. A l'Àsia, les exportacions espanyoles es van incrementar un 0,9%, mentre que a l'Àfrica van caure un 3%.