Les comarques situades a banda i banda de l'AP-7, especialment les de Girona i el Camp de Tarragona, són les més exposades a registrar caigudes més d'ocupació a Catalunya com a conseqüència de l'impacte de la Covid-19, mentre que l'àrea metropolitana de Barcelona emergeix com un dels més resistents.

El catedràtic d'Economia Josep Oliver, director de l'Anuari Econòmic Comarcal 2020 del BBVA, va dibuixar aquest escenari ahir en la presentació de l'estudi, que analitza la distribució territorial del creixement català el 2019. La caiguda del turisme, especialment de l'internacional, explica en gran part els presagis més negatius per a les comarques de Girona i el Camp de Tarragona, que ja han notat una caiguda especial d'afiliació a la Seguretat Social els tres primers trimestres del 2020 en comparació del mateix període del 2019. Així, la caiguda mitjana de l'afiliació a Catalunya els nou primers mesos de l'any ha estat del voltant del 2,7%, mentre que al Camp de Tarragona ha arribar gairebé al 5% i al 4% a les comarques de Girona. Per contra, a l'àrea metropolitana de Barcelona el descens de l'afiliació ha estat del 2,5%, i a les comarques centrals, de l'1,3%, davant d'un molt lleuger increment de l'afiliació a l'Ebre.

Oliver va augurar que, si el comerç mundial es recupera els propers mesos, els territoris més bolcats a l'exterior es reactivaran abans, i els més dependents del turisme poden patir més. «Amb les comarques més turístiques no sabem què passarà. Dependrà de com funcionin les vacunes, però segurament costarà una mica més que es recuperin», va dir.

En aquesta línia, va apuntar que, probablement, les àrees geogràfiques amb més pes del binomi comerç-turisme trobaran més obstacles per remuntar la crisi, i tindran una millor perspectiva les vinculades a la indústria i els seus serveis. Oliver també va advertir que la crisi de la covid-19 «deixarà ferides» al sector comercial, ja que és un àmbit que abans travessava un període profund de transformacions per la irrupció de les plataformes digitals del comerç.

Quant a l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, destaca que el 2019 va ser el final de l'expansió iniciada la segona meitat del 2013 i consolidada a partir del 2014. La tendència al decreixement reflecteix, segons l'estudi, una «notable desacceleració» de la demanda interna (del 2,5% del 2018 a l'1,6% del 2019), només compensada per la millora en l'aportació del saldo exterior.