Els presidents de les tretze cambres de comerç de Catalunya han elevat la veu de manera conjunta per pregar als grups del Parlament que aprovin la proposició de Llei de Cambres i han criticat les patronals Foment i Pimec per oposar-se a una norma que necessiten per millorar el seu finançament.

En un acte conjunt celebrat ahir a la Llotja de Mar de Barcelona, van exposar els seus arguments a favor de l'aprovació d'aquesta llei i van demanar als grups que «no parin les cambres ni les empreses», especialment en un moment com l'actual, en què el teixit empresarial lluita contra els efectes de la covid-19. «Les cambres necessitem un marc normatiu estable que ens doni seguretat i finançament. No tenim cap ingrés que no vingui d'ajudes finalistes. No tenim finançament», va lamentar el president de la Cambra de Barcelona i del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell.

Després que les patronals i els sindicats hagin demanat públicament als grups parlamentaris que reconsiderin tirar endavant el text, les cambres van fer ahir el contrari i els van instar a facilitar aquesta tramitació, que veuen com l'última oportunitat per dotar-se d'un finançament suficient. La proposició de llei ha entrat al Parlament amb JxCat i ERC, i les cambres esperen que pugui aprovar-se definitivament amb el vot afirmatiu d'aquests dos grups i l'abstenció de la CUP. El text haurà de superar els propers 1 i 2 de desembre un primer obstacle al Parlament, quan es votarà si s'accepta el procediment de lectura única parar tramitar la llei, i un segon el 15 o 16 d'aquest mes, en un ple en què ja es debatrà la norma.

«Tenim els vots a favor d'ERC i JxCat i l'abstenció de la CUP. L'aritmètica donaria per a l'aprovació. H incloem els vots del PDeCAT perquè el text que es vota és el mateix que el de Chacón [exconsellera d'Empresa], amb un article nou que exclou que ens convertim en agents socials per tranquil·litzar sindicats i patronals», va afirmar Canadell. El president de la Cambra de Barcelona va justificar que la nova Llei de Cambres hagi de aprovar-se com a proposició de llei en lectura única per la falta de temps per tramitar-la d'una altra manera, després que el relleu d'Àngels Chacón per Ramon Tremosa a la conselleria d'Empresa i l'existència d'un govern en funcions hagi escurçat el calendari

El president de la Cambra de Barcelona va enumerar les actuacions fetes en aquest temps per totes les cambres a favor de el teixit econòmic i va defensar que representa mig milió d'autònoms i empreses de tot Catalunya. «No comprenem que els grups [parlamentaris] puguin cedir a pressions i influències sense fonament. El perjudici seria greu per a les cambres i per a les empreses, que no entendrien que les patronals inverteixin els seus recursos en això», va assegurar Eduard Borràs, secretari general de Consell de Cambres.

Per la seva banda, el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va carregar ahir contra la demanda de les cambres perquè la Llei de cambres s'aprovi per lectura única i va assegurar que «no és la forma més adequada perquè no existeix cap urgència que ho justifiqui». Cañete, que va fer le declaracions en la roda de premsa per presentar les conclusions del II Congrés Dona i Empresa, va lamentar la manca de «transparència» i considera que la llei hauria de tenir més participació, exposició pública i avaluació per part del Govern i del Consell Econòmic i Social, a més d'un debat parlamentari. Amb tot, va reclamar diàleg i no va tancar la porta a recórrer el text als tribunals.