Ja fa massa temps que estem veient com els nostres negocis pateixen les greus conseqüències de la situació actual, en molts casos per decisions en què no es tenen en compte els agents socials i econòmics.

La situació que ens està tocant viure amb la covid-19 ens ensenya que, per prendre decisions eficients en termes de salut, ho hem de fer tenint presents molts aspectes econòmics.

La gestió de la crisi l'hem deixat en mans dels polítics, que, des del desconeixement, dia sí, dia també, prenen decisions que no han estat posades en comú amb tots els actors implicats i, sobretot, sense tenir en compte els professionals, que a casa nostra en són molts i de reconeguts, els quals aconsellen accions diametralment oposades a les plantejades fins ara.

Des del món de l'empresa no entenem com és que en l'òrgan màxim de presa de decisions, el PROCICAT, no es permeti la presència de la Conselleria d'Empresa, que podria donar veu als neguits i possibles solucions que planteja el món econòmic. Totes les empreses tenim ganes i voluntat de col·laborar per sortir de tot això, però cal que se'ns tingui en compte.

Ens hem vist obligats a gestionar molts aspectes: confeccionar plans de contingència, assignar espai als nostres magatzems per desinfectar i posar en quarantena els materials rebuts, limitar els aforaments, ventilar, fer cites prèvies, tenir gels hidroalcohòlics, màscares per a tothom, etc., amb el risc que, tot i això, encara se'ns pugui acusar de provocar teòriques contaminacions.

Nosaltres només demanem poder treballar, seguir amb l'activitat que ha de permetre liquidar els impostos, pagar les nòmines, els lloguers, els proveïdors i, sobretot, fer-ho amb seguretat per a nosaltres i per als nostres clients i treballadors.

Fa temps que veiem com a opció real els testos d'antígens i, de fet, els professionals i experts en parlen com una nova forma de conviure amb el virus. Aquests testos, l'èxit dels quals ara hem pogut veure amb l'acció PIMEC Covidfree a les empreses dels polígons allà on fan les proves, han de ser una solució transitòria, però al mateix temps eficient per als interessos econòmics de casa nostra.

Necessitem aquests testos ràpids que, d'una banda, siguin molt econòmics, i, de l'altra, estiguin disponibles en un bon nombre d'unitats, per permetre als nostres clients fer-se la prova cada vegada que vulguin entrar als nostres establiments. Així, tindrem espais nets i garantits que ens permetin assegurar el bon funcionament de l'activitat.

Ens imaginem un restaurant on abans d'entrar ens fan una prova ràpida? Un espai d'estètica que abans de fer el seu servei ens fes una prova ràpida? I així tants exemples com negocis hi ha.

Els empresaris volem col·laborar, de fet sempre ho hem fet, i en molts casos sense estar-hi totalment d'acord, però sempre ho hem fet pensant en el bé comú. Ara també hi volem dir la nostra, i pensem que toca moure'ns, toca exigir a l'administració que deixi de prendre decisions populars i passi a prendre-les amb seny, fent participar la gent que després haurà de mantenir un Estat que recordem que està en fallida. Volem i exigim ser part de la solució, no objecte del problema.

Aquesta crisi sanitària l'hem de fer curta tot i que serà molt intensa; com descriuen alguns models, hem de mirar de posar fi a aquesta pandèmia amb practicitat, proactivitat i pensant en un calendari amable. Ens en sortirem, però els dies passen i els errors s'acumulen, i ara ens toca a tots avaluar i canviar, si cal, d'estratègia.

La nostra urgència és salvar empreses i llocs de treball. Per fer-ho, hem de comptar que l'administració ens acompanyi, i en cap cas ens enfronti. Les solucions les tenim, les ganes també; què pot fallar?