Menys de la meitat (el 42%) de les petites i mitjanes empreses catalanes confia en recuperar en un any la facturació que tenia abans de la pandèmia i gairebé el 14% dona per fet que no ho farà o ho veu molt difícil, després d'haver vist caure els seus ingressos un 35,2% de mitjana a causa de la covid-19. Aquesta és una de les principals conclusions de l'Informe Pimes 2000 elaborat per Fepime Catalunya, integrada a Foment del Treball, i que revela que la indústria i la construcció són els sectors que milloren més en l'Índex de Confiança Empresarial del tercer trimestre del l'any, mentre que el sector serveis és el que en surt més mal parat.

L'informe, presentat ahir en roda de premsa, detalla que les empreses més petites són les que han vist caure més la seva facturació en el tercer trimestre, fins al -38,3% de mitjana; mentre que les de més de 50 treballadors han vist una caiguda del -34% i els de més de 50 empleats del -33,7%. D'acord amb aquesta difícil situació, només el 42% de les empreses preveu recuperar en un any la facturació anterior i el 13,9% veuen difícil que això passi o ja donen per fet que no passarà. En el tercer trimestre, només el 0,5% de les empreses afectades han recuperat el nivell de facturació anterior a la crisi. De nou les pimes, i com més petites pitjor, són les més pessimistes i les que creuen que trigaran més en recuperar els seus nivells anteriors de facturació.

La presidenta de Fepime, Helena de Felipe, que va presentar l'estudi, va qualificar d'«insostenible» l'actual situació, ja que el 80% de les empreses han vist caure la seva facturació i el 51,8% han patit un impacte en l'ocupació.

D'altra banda, l'informe incorpora la valoració que l'Idescat ha realitzat sobre com la pandèmia ha accelerat la digitalització de les empreses i que posa en relleu l'esforç realitzat per les pimes per intensificar l'ús de les eines digitals.

En conjunt, totes les empreses catalanes, que representen el 18,4% de tot l'Estat, han optat per accelerar la seva transformació digital en aquests mesos, amb percentatges que van del 23,1% de les microempreses -menys de 10 treballadors-, al 31,2% de les petites -fins 50 treballadors- i al 46,4% de les mitjanes i grans -més de 50 treballadors-. Per sectors, l'acceleració és més important en els serveis (38,9%), el comerç (36,7%) i la indústria (34,4%). En la gran majoria dels casos, les empreses han optat per implantar el teletreball o incrementar el seu ús, tot i que també han posat en marxa el màrqueting digital, la creació o renovació d'espais web o el comerç electrònic. Durant el segon trimestre del 2020, una mitjana del 71,4% de les empreses va implantar el teletreball. Entre els establiments de menys de 10 empleats, el 78,8% va introduir el treball a distància; mentre que també ho van fer el 87,5% dels que tenen entre 10 i 49 empleats, i el 99,4% dels que compten amb més de 50 treballadors. Després del teletreball, la segona mesura més adoptada (ho ha fet el 70,7%) ha estat la reorganització de la jornada laboral, el que inclou l'establiment de torns de treball o la flexibilització d'aquesta.

L'informe apunta a més que el 42,9% dels establiments van sol·licitar alguna mesura d'ajut econòmic o financer.