Els joves emprenedors són capaços de plantar cara a la crisi de la covid i, amb iniciativa i dedicació, tirar endavant el seu propi negoci. És el cas de l'anoienca Carla Amat, la noia de 27 anys que hi ha darrera de la pàgina web hydestmagazine.com. El projecte va néixer fa dos anys fruit d'unir les seves passions: la sostenibilitat, la natura, la moda, organitzar esdeveniments i la comunicació amb les persones.

Què és Hydest Magazine?

És el meu projecte. Tot va començar amb un blog a Internet de moda i estil de vida sostenible. A partir d'aquí la iniciativa es va fer gran amb l'organització d'activitats i petits esdeveniments com ara classes de ioga i esmorzars saludables, tallers de cuina vegana i vegetariana, de cosmètica natural... La bona acceptació que va tenir va fer que m'animés a obrir un local a El Bruc, però la crisi de la covid va endarrerir l'obertura prevista per al març fins al juny. Vaig poder obrir i organitzar algunes activitats però les restriccions de la pandèmia em van impedir anar més enllà, i a l'octubre vaig veure que no era rendible mantenir el local obert. La decisió va ser tancar-lo i potenciar el web hydestmagazine.com.

Va apostar per reorientar el negoci i fer-ho amb el suport d'Endesa i la fundació privada Autoocupació, que han posat en marxa un programa d'acompanyament 'mentoring' per ajudar a emprenedors i petites empreses a fer front a la crisi ocasionada per l'impacte de la covid. Se li ha assignat un mentor i han fet ja sessions? Quina valoració en fa?

Sí, la meva mentora es diu Marta Albet i és una persona amb experiència empresarial que m'acompanya en la reorientació del model de negació i en la seva reactivació. Estic molt contenta amb aquesta iniciativa d'Endesa i Autoocupació perquè és molt interessant i enriquidora. És un programa de tres mesos i de moment, amb les tres sessions que portem, ja hem fet molta feina.

Té a l'abast eines per redefinir i reactivar el projecte. Com enfocarà a partir d'ara el negoci?

De moment és online i quan pugui organitzaré activitats itinerants en diferents espais, com per exemple a hotels rurals. La filosofia és la mateixa: centrar-me a divulgar temes relacionats amb un estil de vida sostenible, l'alimentació saludable, exercicis per al benestar... per mitjà de xerrades, articles, tallers i altres propostes. Centro els esforços en un projecte rendible i sostenible i gràcies a la mentora estem recalculant les despeses; també millorarem l'apartat de màrqueting i comunicació, amb una nova imatge de logo i més presència a les xarxes socials; i modificarem el nom de l'empresa, ja no serà Hydest Magazine sinó Hydest Studio.

Al web hydestmagazine.com hi trobem un espai de moda, amb marques sostenibles, consells, inspiració... Un altre apartat amb idees variades per a un estil de vida sostenible i responsable, per exemple amb receptes culinàries o fer la compra a granel. També hi ha un espai amb recomanacions i consells. I un d'activitats per viure experiències des de casa, ja sigui fent ioga o cuinant.A quin públic vol arribar?

Principalment a noies i dones, tot i que no en queda exclòs ningú. L'objectiu és compartir un estil de vida saludable i sostenible i ensenyar a cuidar-se d'una forma amena i atractiva. Amb experts en la matèria, hem enregistrat sessions de ioga per fer online, i aviat tindrem al web un curs de cuina vegana saludable. La intenció és anar creixent i arribant a més gent, i quan la la crisi de la covid ho permeti, tornar a fer activitats presencials. De fet, no descarto tornar a tenir un local més endavant, després de l'experiència no seria a El Bruc però penso que a una ciutat, com ara Igualada, podria funcionar.

La passió per la feina l'ha portat a seguir avançant malgrat els entrebancs. De fet continua formant-se per fer anar creixent...

Així és i molt il·lusionada. Ara estic fent una formació per ser monitora de barre body, una modalitat molt interessant que combina el ballet, el pilates, el fitness... de la qual m'agradaria poder-ne donar classes.

Programa de mentoring i microcrèdits per a petites empreses

Programa de mentoring i microcrèdits per a petites empresesEndesa i Autoocupació, fundació privada sense ànim de lucre, han posat en marxa un programa d'acompanyament adreçat a emprenedors i petites empreses per tal d'ajudar-les a fer front a la crisi ocasionada per l'impacte de la Covid19. El projecte, amb capacitat per arribar fins a 200 empreses a Catalunya, incorpora un servei de mentoring expert i personalitzat i compta amb un fons de microcrèdits socials de fins a 5.000 euros per a aquelles empreses que més ho necessitin. El projecte s'emmarca en una col·laboració entre Endesa i Youth Business Spain (de qui Autoocupació n'és el soci a Catalunya) que ajudarà a 600 empreses a nivell estatal i compta amb un fons de 400.000 euros per a microcrèdits.

A les empreses que s'adhereixen a la iniciativa se les assigna, en primer lloc, un mentor voluntari. El mentor és una persona amb experiència empresarial que les acompanya en la reorientació del model de negoci i en la reactivació del mateix, necessaris per tal de sortir endavant. Autoocupació disposa d'una base de 500 mentors voluntaris a Catalunya, la majoria empresaris i directius (entre els quals alguns treballadors d'Endesa), que estan desenvolupant una gran tasca a través de la iniciativa SOS Mentoring, dissenyada expressament per a fer front a l'actual crisi.

El programa contempla també un itinerari formatiu molt orientat a dotar els emprenedors de noves capacitats digitals, un eix estratègic fonamental per a la reactivació dels seus negocis. Així, durant les properes setmanes, s'impartiran webinars on es tractaran diferents temes relacionats amb el món digital tals com posicionament SEO i SEM, màrqueting d'influència, design thinking, entre d'altres.

En darrer lloc, aquelles microempreses i treballadors autònoms que es trobin en una situació més crítica i no puguin comptar amb el suport bancari tradicional, tenen la possibilitat de sol·licitar un microcrèdit social de fins a 5.000 euros.

Sobre Endesa

Sobre EndesaEndesa és la primera companyia elèctrica d'Espanya i la segona a Portugal. És, a més, el segon operador de gas del mercat espanyol. Desenvolupa un negoci integrat des de la generació fins a la comercialització i ofereix també, mitjançant Endesa X, serveis de valor afegit orientats a la descarbonització dels usos energètics a llars, empreses, indústries i administracions públiques.

Endesa està fermament compromesa amb els ODS de les Nacions Unides i, com a tal, impulsa decididament el desenvolupament de les energies renovables, l'electrificació de l'economia i la Responsabilitat Social Corporativa. En aquest últim àmbit, actua també des de la Fundació Endesa. L'equip humà suma al voltant de 10.000 empleats. Endesa forma part d'Enel, el major grup elèctric d'Europa.

Sobre Autoocupació

Sobre AutoocupacióAutoocupació és una fundació privada sense ànim de lucre que té com a missió promoure l'autoocupació com a alternativa atractiva per a l'exercici de les vocacions i el desenvolupament professional de les persones i facilitar-les-hi l'accés als recursos necessaris per a crear i consolidar els seus negocis.

Autoocupació presta serveis d'orientació, assessorament, formació, finançament, intermediació i acompanyament a les persones emprenedores des de les seves seus a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona en col·laboració amb institucions públiques i privades nacionals i internacionals.

Autoocupació és membre de Youth Business Spain i Youth Business International, una xarxa que compta amb 15.000 mentors voluntaris acompanyant els joves emprenedors a crear i consolidar els seus negocis en més de 50 països, assolint una taxa de supervivència del 87% als 5 anys.

Des de 1986, Autoocupació ha recolzat la creació de més de 5.000 noves empreses i de més de 10.000 nous llocs de treball.