El Banc d´Espanya alerta que l´economia espanyola és una de les més exposades al Brexit. Segons l´estudi «Brexit: situació i conseqüències econòmiques», el regulador assenyala que l´Estat manté uns vincles comercials i financers «relativament elevats» amb el Regne Unit en comparació amb altres països europeus i demana que s´arribi a un acord «com més aviat millor». «La forta caiguda de l´activitat i l´elevada incertesa derivada de la crisi de la covid-19 fan més necessari un acord», comenta el Banc d´Espanya. Segons les dades facilitades pel mateix organisme, les exportacions de béns i serveis de l´Estat al Regne Unit representen el 3,4% del PIB espanyol, un percentatge que és inferior en països com Itàlia (1,9%), França (2,5%) o Alemanya (3,2%).

A l´informe, el Banc d´Espanya subratlla que el Regne Unit va ser el principal mercat emissor de turisme l´any 2019, i va representar un 21% de les entrades totals de viatgers i un 19% de la despesa efectuada per turistes no residents. Pel que fa a la comercialització de béns, les exportacions el Regne Unit representen el 6,8% de les vendes incloses dins aquesta categoria. Quant al canal financer, les relacions entre el Regne Unit i l´Estat «superen àmpliament» en percentatge del PIB les que presenta l´economia britànica amb Alemanya, França i Itàlia. En concret, les inversions directes de l´Estat al Regne Unit van suposar el 9% del PIB el 2019, i es va convertir en el segon destí més rellevant, només darrere dels Estats Units. El Banc d´Espanya assegura que, sigui quin sigui l´acord al qual s´arribi, els efectes econòmics del Brexit en l´economia del Regne Unit seran «significatius». Amb tot, insta que l´acord permeti construir «noves relacions comercials d´ampli abast».

El Govern del Regne Unit va dir ahir que la negociació amb la Unió Europea (UE) per aconseguir un acord post-Brexit està «en un punt molt difícil», encara que va assegurar que segueix compromès a aconseguir aquest pacte.

En declaracions a la premsa, el portaveu del primer ministre, el conservador Boris Johnson, va subratllar que encara han de «superar-se diversos qüestions», entre aquestes el futur de la pesca, i «queda poc temps», però va assenyalar que l´equip britànic continua «treballant dur».

Una font de Downing Street, residència i despatx oficials del cap del Govern, va dir a Efe que les converses amb l´equip negociador comunitari, liderat per Michel Barnier, podrien continuar el cap de setmana «si cal». «Les negociacions intensives continuaven ahir de manera presencial» i podrien allargar-se si es requerís, va afirmar aquesta font, que va apuntar que no preveuen donar detalls fins a saber «com avancen les converses».