Els aliments congelats importats, especialment les carns i els peixos, són la principal via de rebrot del virus a la Xina, una vegada que els contagis locals han estat pràcticament controlats al país, que va arribar a estar gairebé dos mesos amb el seu marcador a zero.

Continua havent-hi un degoteig de casos des de fora -prop d´una desena al dia- a causa dels residents que tornen, però aquests són sotmesos a rigorosos controls pel que es veu difícil que el virus torni a entrar amb força al país per aquesta via. No obstant això, els congelats que arriben d´altres llocs del planeta, sotmesos a freqüents manipulacions en el seu empaquetat i transport, sí que estan causant problemes al gegant asiàtic, on el novembre ha estat rar el dia en què no es detectessin rastres del virus, sobretot en els embalatges d´aquests productes.

Encara que des del juliol passat la Xina va començar a detectar diversos casos del virus en aliments congelats, no va ser fins al mes passat en què la freqüència es va convertir gairebé en diària, en paral·lel a l´agreujament de la pandèmia als països de l´hemisferi nord del planeta als quals arribava el fred. El juliol, sis lots d´aquests productes van donar positiu en les anàlisis, cinc l´agost, dues el setembre i quatre l´octubre, segons les dades publicades per la premsa estatal. Però el novembre els casos van arribar almenys a 25, i el total detectat pujava a més de 40, en 16 províncies diferents del país. L´Equador, amb set, i l´Argentina, amb quatre, han estat els països de procedència de més casos de congelats que han donat positiu en els seus envasaments. Però la procedència és molt diversa: també han tingut positius productes de països europeus com Alemanya, França, Holanda -tots amb un- i Rússia (3), a més de l´Índia (3), el Brasil (3), Xile (1), Vietnam (1), l´Aràbia Saudita (1), Indonèsia (1) i altres 13 lots procedents de regions desconegudes.

La província nord-oriental de Shandong, en la mar Groga, ha estat, amb vuit casos, la que ha detectat més congelats contaminats. I allà hi ha la ciutat portuària de Qingdao, on l´octubre es va produir un brot de 13 casos, que va portar a fer proves de coronavirus a tota la seva població, de més de nou milions.

Aquest brot va posar punt final el 12 d´octubre als 57 dies consecutius sense contagis locals que portava la Xina i, segons el Centre de Prevenció i Control de Malalties (CDC), va tenir el seu origen en dos estibadors del port de la ciutat que van tocar un carregament de bacallà congelat, d´origen no precisat, en l´embalatge exterior del qual es va detectar el virus.

Els dos estibadors, que van ser diagnosticats com a positius asimptomàtics el 24 de setembre, van ser traslladats a l´Hospital de Malalties Pectorals de Qingdao, dedicat a tractar els casos importats, que, d´acord amb la recerca, no va desinfectar els seus equips adequadament, la qual cosa va fer que el virus es transmetés a altres pacients abans que es detectessin els contagis. Els lots de congelats que més vegades han donat positiu en els testos, principalment en els embolcalls, han estat les gambes, el peix i les carns de vedella i de porc. Al principi de novembre es van registrar també casos en les parets externes i internes de contenidors de congelats, tant per via marítima com aèria, en resultar contagiats més estibadors.

El Govern xinès va aprovar el 9 de novembre un «pla de desinfecció integral dels aliments importats de la cadena de fred» que es va aplicar fins a final del mes de novembre a més d´1,6 milions de productes amb un pes pròxim a 30.000 tones.

La desinfecció inclou l´embalatge exterior, els contenidors, l´aire al seu interior, els camions de transport i els vaixells.