De vegades la realitat supera la ficció. Qui ens havia de dir a principi del 2020 que el Grinch, aquell personatge imaginari creat pel doctor Seuss l´any 1957, a qui no li agradava el Nadal i que pretenia robar-lo fent que ningú pogués celebrar aquesta festivitat tan especial, es materialitzaria en els nostres dies en forma d´un virus anomenat covid-19, fent-nos sentir totalment fora de lloc i obligant-nos a plantejar una situació nadalenca fora de totes les nostres expectatives.

Pel que sembla, aquest serà un Nadal diferent, si més no és el que polítics, experts de l´àmbit de la salut i mitjans de comunicació ens apunten.

Un Nadal marcat per les restriccions imposades per les decisions dels diversos governs i el Procicat amb la intenció d´evitar que aquesta pandèmia es perpetuï en el temps i amb l´apel·lació al seny i responsabilitat de tots nosaltres. Unes festes on caldrà reduir la mobilitat en la mesura del possible i només retrobar-se amb el mínim de persones imprescindibles.

Quan pensem en Nadal, de seguida ens vénen al cap els grans àpats que es realitzen en aquestes dates. Són els més atrevits els que s´arremanguen, i es posen a la cuina per afalagar familiars i amics cuinant, no sé si els millors plats, però si els cuinats amb més sentiment de l´any.

Amb tot, aquest any tindrem unes converses de sobretaula molt diferents, que inclouran terminologia recentment incorporada al nostre imaginari que tots desitjaríem no conèixer. Si ens hi parem a pensar, aquest any hem pronunciat termes relacionats amb la pandèmia que vivim, en totes i cada una de les nostres converses.

Com afrontarem aquesta situació? És la pregunta que en aquest moment es fa tothom. Alguns diuen que aquest any el millor regal per als nostres éssers estimats serà visitar-los amb una PCR negativa a sota del braç, però, personalment, penso que no serà suficient. Implementar el màxim de mesures de control i seguretat farà que sortim de la situació tan complexa que estem vivint, però també caldrà que dins d´aquest Nadal atípic intentem cuidar-nos, consentir-nos i gaudir d´aquestes dates tan especials per tal de començar l´any amb els ànims renovats, força i ganes per superar tots els reptes que vindran.

Per això, penso que tot i que aquest Nadal cal reinventar-se i plantejar-ho tot de manera diferent, cal seguir, encara que sigui en petit format, decorant les nostres llars, així com els botiguers ho han fet per a tots nosaltres als carrers, estrenant un vestit, un jersei o unes sabates per rebre les poques visites que tindrem, parar la taula com si tota la nostra família ens hi acompanyés, preparant dinars i sopars de gala que acabaran amb neules, torrons i aquelles anècdotes de cada any, buscant el paper de regal més bonic del món, per amagar aquell present que s´ha estat esperant tot l´any.

No podem deixar que aquest 2020, tan difícil, convuls i incert per a tots nosaltres, faci que perdem la il·lusió per viure aquesta època de l´any, que fa que tots siguem una mica millors i que durant uns dies ens adonem del que veritablement és important.

Per tot això, us demanaria que penseu en la importància que té el nostre comerç local a l´hora de preparar aquestes festes. Uns comerços, liderats per grans experts del seu àmbit, disposats i motivats que ens prepararan amb la màxima delicadesa tots els productes necessaris per elaborar uns àpats per llepar-nos els dits, que ens assessoraran per maridar perfectament tots els nostres plats amb vins i caves de la terra, que posaran al nostre abast productes de gran qualitat per fer més càlida casa nostra, que ens ajudaran a escollir detalls que ens permetran confessar als nostres éssers estimats com d´importants són per a nosaltres i, sobretot, perquè sempre tindran un avantatge davant de comerços més impersonals. De fet, els nostres botiguers ens coneixen i sense gaires explicacions són capaços d´oferir-nos exactament allò que estem buscant.

Si us plau, amb molta precaució i responsabilitat, sortiu al carrer i entreu als nostres comerços i no deixem que aquesta pandèmia sigui el Grinch que ha vingut a robar-nos el Nadal. Us animo, doncs, a passejar, gaudir i comprar!