La Unió Europea (UE) confia a arribar a un acord en les «pròximes hores o dies» perquè Hongria i Polònia aixequin el seu veto al pla de recuperació després de la pandèmia de coronavirus, encara que no descarta que finalment sigui necessari passar al pla B i activar el fons de recuperació sense elles. «La presidència alemanya està compromesa a continuar treballant fins al final, fins a la mitjanit del 31 de desembre. Aquesta és una setmana decisiva», va dir el ministre alemany per a Europa, Michael Roth, el país del qual ocupa la presidència del Consell de la UE aquest semestre i lidera les converses amb Varsòvia i Budapest.

Roth va explicar que Alemanya està mantenint converses amb Hongria i Polònia per a trobar una solució a Vint-i-set i que esperen «ser capaces de tenir èxit en les pròximes hores o dies». El ministre alemany va matisar així l´ultimàtum donat el dilluns quan un alt càrrec diplomàtic va advertir que la UE necessitava «un acord o senyals clars d´Hongria i Polònia» com a més tard aquest dimarts i que, sense aquestes, «probablement» passaria a l´«escenari B».

Tots dos països rebutgen el nou mecanisme pel qual es condicionaran els fons europeus a respectar l´Estat de Dret, raó per la qual han bloquejat l´aprovació del marc financer de la UE per a 2021-2027 i el fons de recuperació, que en total mobilitzaran 1,8 bilions d´euros en ajudes. Aquests tres elements del paquet, va recordar Roth, estan «inextricablement lligats» en la negociació i l´acord per a condicionar els fons a l´Estat de Dret -aprovat per majoria qualificada al novembre- no pot reobrir-se. El ministre alemany va subratllar que tots els països van fer «promeses que volen complir» quant a les ajudes per a pal·liar l´impacte de la pandèmia i que tot els acords haurà de ser implementat «el més ràpid possible».

Budapest i Varsòvia no han donat encara el seu braç a tòrcer, però sí han intensificat els seus contactes.