Gairebé un 80% de les pimes catalanes que s´han acollit a un ERTO preveuen reincorporar els seus treballadors, encara que el 20,9% presentarà un expedient amb acomiadaments davant la impossibilitat de mantenir la seva activitat per l´impacte dels nou mesos de crisi sanitària.

Aquesta és una de les principals conseqüències de la pandèmia que revela l´última enquesta feta aquest desembre a la patronal Pimec per prendre el pols a l´activitat econòmica a Catalunya i conèixer els problemes que arrossega el teixit empresarial. La segona onada de la covid-19 ha impactat de manera important en les pimes i autònoms, i el 18,7% assegura que es veurà abocada a tancar, un percentatge similar al que recollia l´enquesta anterior, del mes de setembre.

Entre el sector de l´hostaleria i la restauració, un dels més afectats per la pandèmia, el percentatge puja al 43,4%. L´enquesta, feta a 600 pimes i autònoms entre l´1 i el 3 de desembre, revela, a més, que el 79,1% ha vist que la seva activitat queia aquest 2020 i només el 9,2% l´ha augmentat. Dues terceres parts tenen caigudes de vendes i comandes, i una de cada tres, problemes per pagar impostos i les cotitzacions a la Seguretat Social, i les dificultats de tresoreria ja n´afecten una de cada dues, més que en l´última enquesta.

Pel que fa a l´ocupació, el 40,6% de les empreses té afectada per un ERTO menys d´una quarta part de la plantilla, tot i que el 34,8% té en atur temporal el 75% o més.

En aquest moment, quan fa nou mesos de l´inici de la pandèmia, el 79,1% de les empreses que s´han acollit a aquest instrument assegura que recuperaran els treballadors al final del període estipulat. Per contra, el 20,9% ho veu impossible i ja avança que presentaran un ERO, un expedient d´acomiadament. Per això, Pimec ha demanat al Govern central un tracte especial per a les pimes que hagin de fer un ERO sense haver passat els sis mesos estipulats ara per conservar la feina, el que les obliga, si no canvia la norma, a retornar totes les bonificacions rebudes.