L'Eurecat i el Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC) han presentat un pla tractor per al sector de l'automoció de Catalunya als Fons de Reconstrucció de la Unió Europea. El pla, que té el suport de la Generalitat, inclou més de 30 projectes i té més de 50 empreses implicades. Ahir es van explicar les línies estratègiques del pla i més de 140 empreses convidades van poder debatre i preguntar sobre els protocols i el calendari previst per posar en marxa aquests fons. «Ens interessa que les pimes tinguin clar què han de fer per optar a aquests fons», va destacar el clúster mànager del CIAC, Josep Nadal, durant la reunió.

Les línies estratègiques del pla s'han alineat amb els eixos del Pla Estratègic 2020-2024 que va ser presentat per la CIAC el setembre i amb les palanques que exigeix el Govern espanyol per tal de poder accedir al finançament dels fons europeus. Entre aquestes, s'hi troba l'aposta per infraestructures i ecosistemes resistents, un pacte per a la ciència i la innovació, la modernització i digitalització del teixit industrial i de la pime, l'educació i el coneixement, la nova economia de les cures i polítiques de treball, l'impuls a la indústria de la cultura i l'esport i una transició energètica justa i inclusiva.

La directora general d'Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, va demanar a les empreses que comencin a donar forma als projectes i va assegurar que, un cop s'obri la línia de finançament, els terminis per presentar-s'hi seran curts. El clúster mànager del CIAC hi va coincidir i va manifestar que «cal que les empreses facin bullir l'olla i avancin tota la feina que puguin».

Fonts del CIAC va precisar que el pla tractor està compost per projectes diversos. Encara que no s'han divulgat les característiques dels projectes ni la relació completa de participants, el CIAC va assegurar que empreses de primer nivell com Seat, Nissan, Gestamp o Ficosa són a la llista.