L'economia espanyola va créixer el 16,4% entre juliol i setembre respecte al segon trimestre, tres dècimes menys en comparació a les dades avançades l'octubre. Així ho va confirmar l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ahir va publicar les dades definitives sobre l'evolució del PIB durant el tercer trimestre. Les xifres corresponen al període d'estiu, previ al pic de la segona onada i que va estar marcat per la reobertura de la majoria de les activitats econòmiques. Les dades contrasten amb les que es van registrar el segon trimestre, quan l'economia espanyola es va contraure el 17,8% en termes intertrimestrals. Amb tot, el PIB espanyol va caure el 9% respecte al tercer trimestre de l'any anterior.

Quant a l'evolució interanual de l'economia espanyola, l'INE havia avançat una caiguda del 8,7%, tres dècimes menys respecte a les xifres publicades ahir. La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB va ser de -7,2 punts, mentre que la demanda externa va presentar una aportació de -1,8 punts. Malgrat les aportacions negatives, les dades del tercer trimestre milloren les registrades entre abril i juny. Al segon trimestre, la contribució de la demanda nacional va ser de -18,7 punts, mentre que per la demanda externa va ser de -2,9 punts.

Segons, l'INE, la caiguda interanual del PIB s'explica en bona part per la despesa de consum final de les llars, que durant el tercer trimestre va caure un 6,9% interanual. També dins la demanda nacional destaca la formació bruta de capital, que entre juliol i setembre va experimentar un descens interanual del 10,5%. Aquestes partides, però, queden lleugerament compensades per l'evolució de la despesa de les administracions públiques, que durant el tercer trimestre va incrementar-se el 3,8%.