Quan queda poc més d'una setmana per a la ruptura definitiva entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE), les empreses es preparen per fer front a més aranzels, més burocràcia i altres conseqüències menys predictibles en un context marcat per la «incertesa», van dir a Efe els responsables de l'associació BusinessEurope i d'Eurochambres.

La recta final de les negociacions del Brexit deixa amb poc marge de maniobra els negocis, que han de bregar amb una situació «d'incertesa» a la qual han d'adaptar-se amb «poc temps d'anticipació» després del període de transició que acaba el pròxim 31 de desembre, va assenyalar la directora general adjunta de BusinessEurope, Luisa Santos. Segons la seva opinió, l'impacte més immediat es veurà en els aranzels, que dificultaran les exportacions i importacions entre l'illa i el continent i que, en alguns casos, podrien elevar-se fins al 40%, segons va estimar, un impost que repercutirà en el preu final dels productes.

Caldrà afrontar altres efectes conseqüència de la sortida del Regne Unit, ara impredictibles, com podrien ser el flux de dades o la ratificació de nous acords comercials, va estimar la directiva de BusinessEurope, que representa les federacions empresarials de 35 països europeus, entre les quals la CEOE espanyola. La directora de BusinessEurope va advocar per aconseguir un pacte, «encara que no hi hagi acord», en matèria de protecció de dades que indiqui que el Regne Unit «s'adequa a les regles europees» d'acord amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD). Va destacar, a més, els acords comercials que la UE té amb països tercers, com el Japó o el Canadà, una aliança que el Regne Unit tracta de «copiar».

«També hi ha la qüestió de les regles d'origen, hi ha molts productes europeus que són incorporats al Regne Unit per ser després exportats a tercers països. Això serà més difícil després del Brexit perquè no podem confiar que aquests productes siguin exportats sense pagar aranzels», va afegir. Santos va rebutjar categòricament «un període sense acord» i va advocar per prolongar el període de transició o activar una mesura provisional fins que l'acord definitiu sigui ratificat.

Per la seva banda, el director de l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria Europees (Eurochambres), Ben Butters, va coincidir que el que marcarà la diferència entre un acord i un Brexit a la brava seran els costos duaners, un gravamen que condicionarà la situació de les empreses, ja deteriorada per la crisi sanitària. «Hi haurà barreres reals amb què toparan les empreses immediatament encara que hi hagi acord i, si no n'hi ha, el problema és que hauran de pagar el cost de les barreres, que s'afegirà al preu final dels productes», va sostenir l'executiu.

El cost de certs productes podria elevar-se entre el 3 i el 10%, «la qual cosa podria significar que de manera immediata les empreses venguin menys», segons el director d'Eurochambres, associació que representa més de 20 milions d'empreses a Europa -el 98% de les quals són pimes- a través dels seus membres en 44 països i una xarxa de 1.700 cambres regionals i locals.