La Plataforma d'Empresaris Afectats PEACovid-19 va presentar dimarts a l'Administració General de l'Estat una reclamació de compensacions per les «mesures contradictòries i perjudicials» del Govern arran de la crisi per la pandèmia de coronavirus, van informar fonts de l'associació a Europa Press.

Empresaris de tot Espanya inicien així un camí que podria acabar al Tribunal Suprem (TS) per la via contenciosa-administrativa, i que comença ara amb una reclamació per responsabilitat patrimonial. Les mateixes fonts van explicar que la reclamació presentada no concreta una xifra, però que, tenint en compte les empreses adherides per la plataforma fins ara, pot ser del voltant dels 100 milions d'euros, tot i que la xifra pot dependre del total d'empreses que s'hi adhereixin.

Segons PEACovid-19, el Govern no ha buscat el pacte ni ha exigit mesures de seguretat, sinó que els ha obligat a tancar, amb les pèrdues que «això ha suposat».

Consideren que «el Govern espanyol és el primer i últim responsable d'aquest tancament que [els empresaris] consideren injust, que els ha obligat a mantenir despeses fixes amb la persiana abaixada i que els ha deixat mesos sense vendes, a més de la pèrdua i destrucció de milers de llocs de treball». Asseguren que el nombre de concursos de creditors i els tancaments definitius de negocis no cessen, de manera que la demanda pretén rescabalar les activitats perjudicades: despeses fixes suportades i beneficis no generats, així com tota la responsabilitat patrimonial i el lucre cessant.

La plataforma ha signat un acord amb entitats de diferents sectors econòmics (entre els quals l'oci nocturn), que en total representen més de tres milions de negocis, asseguren. El sector està representat per la patronal estatal Spain Nightlife i les entitats adherides, com la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), el Cercle d'Empresaris del Sud de Tenerife (Cest), Oci d'Eivissa, la Federació d'hostaleria de València (FEHV) i el Cercle d'empresaris d'Oci Nocturn de Madrid (Ceonm).