Tres de cada quatre centres especials de treball (CET) que ocupen persones amb transtorn mental o discapacitat intel·lectual han tancat el 2020 amb pèrdues. Així ho indica un estudi realitzat per AMMFEINA, associació per a la inclusió laboral de persones amb problemes de salut mental, i Dincat, la principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya.

Les entitats alerten de l'impacte «devastador» de la pandèmia en aquest tipus de centres i asseguren que el 77,6% dels CET tancaran l'any econòmic per sota de la previsió que feien el gener. Afirmen que la pandèmia ha estat «la gota que ha fet vessar el got» per a un sector que ja afrontava el 2020 amb una «greu fragilitat econòmica». Això, apunten, té a veure amb un llarg període d'infrafinançament al qual s'hi ha sumat l'increment del 35% de la massa salarial de les plantilles en tres anys arran de les pujades del salari mínim entre 2017 i 2019.

Del total d'entitats enquestades que reconeix acabar l'any amb pèrdues, el 67,7% fixa la caiguda de la facturació al voltant del 25% i la resta apunta que serà encara superior.

Davant d'aquestes previsions, el director de Dincat, Carles Campuzano, assenyala que «és una responsabilitat pública garantir les oportunitats d'ocupació de les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental» i recorda que aquests dos col·lectius tenen una taxa d'atur del 43%, molt per sobre del de la resta de població. «Tenen el dret, com tothom, a una vida laboral digna», afegeix Campuzano.

En aquest escenari, el sector de la discapacitat intel·lectual i la salut mental insta l'administració pública a incrementar la dotació pressupostària i dissenyar un pla de xoc que pal·liï els efectes de la pandèmia, posi fi a l'infrafinançament crònic del sector social i aposti de manera ferma per les entitats d'iniciativa social.

Francisco Villegas, president d'AMMFEINA, demana mesures que «blindin» l'ocupació dels CET. L'estudi de Dincat i AMMFEINA constata que prop d'un 10% de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental que treballa en empreses ordinàries han perdut la feina a causa de la crisi del coronavirus. Per contra, indica l'estudi, els CET han mantingut en general les seves plantilles, fet que demostra que els llocs de feina en aquests centres són més estables.

L'any 2018, els 205 CET existents a Catalunya facilitaven ocupació a 16.333 persones amb discapacitat, de les quals 9.500 eren persones amb un trastorn de salut mental o amb discapacitat intel·lectual.