Els autònoms espanyols tanquen el 2020 amb unes pèrdues estimades de 65.000 milions a conseqüència de la covid, que s'ha acarnissat amb el col·lectiu, segons el balanç de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA). De l'enquesta es desprèn que un de cada tres acumula pèrdues de 30.000 euros i més del 60% ha deixat d'ingressar més de 15.000 euros. Són les xifres que mostren un «any horrible» per al col·lectiu, diu el president d'ATA, Lorenzo Amor, que lamenta que encara que els treballadors per compte propi hagin perdut de mitjana 20.000 euros, les administracions només han donat ajuts directes de 3.000 per cap. És a dir, les subvencions públiques només han compensat 15 de cada 100 euros perduts.

El col·lectiu encara el 2021 amb pessimisme, ja que tres de cada quatre enquestats creuen que la seva activitat disminuirà o es mantindrà al mateix nivell que el 2020. Menys del 10% calcula que podrà incrementar la facturació i més de la meitat estima tenir pèrdues. Així, el 77% no espera que la recuperació econòmica arribi enguany. L'enquesta mostra que el 12% dels treballadors per compte propi tenen algun tipus de restricció sobre la seva activitat i 400.000 autònoms, els negocis tancats. El 5,5% afirma que no ha pogut obrir des del març. D'altra banda, més de la meitat (56,5%) dels que tenen una activitat en marxa funcionen al 50% i tan sols l'1% dels enquestats assegura que es troba en una millor situació que abans de la irrupció de la covid. Només prop del 24% dels autònoms afirmen que treballen amb normalitat.

Quant als ingressos, el 83,6% ha vist disminuir la facturació en comparació del 2019 i per a més de la meitat (51,7%) el descens ha sigut de més del 60%. El 10,5% del col·lectiu diu que ha mantingut l'activitat i el 3,6% ha notat un increment del negoci. La morositat continua preocupant el col·lectiu i un 33% afirma que la pateix tant per part de les administracions com del sector privat.

D'altra banda, la meitat dels enquestats van demanar la prestació per cessament d'activitat entre març i juny i d'aquests, el 72,4% encara la rep i considera essencial el seu cobrament per a la continuïtat del seu negoci.

Les dades d'afiliació a la Seguretat Social no mostren una pèrdua del teixit significativa, que s'explica, segons Amor, perquè «part de les altes són fictícies», ja que cal cotitzar per poder accedir al cessament d'activitat. «La meitat dels autònoms en cessament d'activitat no tornaran a apujar la persiana», pronostica el president d'ATA, que insisteix que «mantenir un negoci amb 600 euros és complicat». Una altra via que han fet servir els autònoms per tirar endavant l'activitat ha sigut el crèdit, que han demanat un milió de treballadors per compte propi. L'enquesta mostra que uns 400.000 autònoms necessiten finançament i el sol·licitaran el 2021.

En l'àmbit d'ocupació, més del 40% dels autònoms que tenen treballadors a càrrec han sol·licitat un ERTO i el 12,4%, és a dir, 200.000, han hagut d'acomiadar plantilla. Amor ha remarcat que un 37,5% d'autònoms amb empleats han mantingut el 100% de llocs de treball. D'altra banda, un de cada tres treballadors per compte propi amb plantilla tindria «seriosos problemes» per poder pagar el cost dels acomiadaments.