La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar ahir que l'augment de la factura elèctrica coincidint amb el temporal de fred i neu és «conjuntural» i «puntual» i no tindrà continuïtat en els pròxims mesos.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero va afirmar que es tracta d'un «pic concret» fruit de l'increment de la demanda i la caiguda de l'aportació de les energies renovables. Segons Montero «el govern treballa de manera intensa en l'abaratiment de la factura» al llarg del 2021, especialment en la que paguen els consumidors domèstics.

Segons Facua, el rebut de la llum de l'usuari mitjà ha augmentat un 26,7% en els dotze primers dies de l'any en comparació amb l'import registrat en el mateix període de l'any passat. El preu mitjà del quilovat hora (kWh) ha arribat als 18,4 cèntims en aquest període, amb un increment del 37%. La pujada interanual representa més de setze euros per a l'usuari mitjà. En els primers dies de 2020, el rebut estava a 68,3 euros, davant els 86,5 actuals.

Per la seva banda, la portaveu del Govern català, Meritxell Budó, va criticar ahir durament l'actitud de l'executiu espanyol respecte de les «seves responsabilitats i funcions», tant a l'hora d'atendre les necessitats derivades d ela covid-19, com per fer front al gran creixement del preu de la llum i els talls que s'han patit durant la darrera setmana. En aquest sentit, va acusar el govern espanyol de «deixadesa de funcions» per no controlar les empreses energètiques i l'elevat cost de la llum en plena onada de fred, i va assegurar que l'executiu estatal «deixa les comunitats autònomes sense recursos» per atendre els més afectats per la pandèmia de la covid-19.