El 2021 ha començat amb un temporal sense precedents que ha deixat pràcticament tota Espanya coberta de neu. Després del pas de la borrasca Filomena, ha arribat a la península una onada de fred que ha posat en avís una trentena de províncies per temperatures que han arribat fins i tot als -17,7ºC a punts de la Catalunya Central com Das (Cerdanya). El fred ha disparat el consum d'energia a les llars, la qual cosa ha fet que el preu de la llum hagi marcat nous rècords històrics com el del divendres passat. Aquell dia, l'electricitat va marcar el preu més car de la història: 94,99 €/MWh, segons les dades d'OMIE, l'operador del mercat elèctric ibèric.

L'ona de fred ha fet que estalviar energia a casa sigui més important que mai. Sandra Manrique, Communications Manager de Bulb a Espanya, ens dona deu consells senzills que ens poden ajudar a mantenir la temperatura a casa, mentre s'aconsegueix que les factures no es disparin de cost i, a més, reduim les emissions de carboni:

1. No posis la temperatura al màxim: sabies que per cada grau que augmentem la temperatura de la calefacció, s'incrementa el consum d'energia aproximadament en un 7%? Per evitar despeses innecessàries, manté els teus radiadors a 20-21ºC. Existeix el mite que posar el termòstat a la seva màxima temperatura ajudarà a escalfar la casa ràpidament. Això és totalment incorrecte, ja que independentment de la temperatura que estableixis, casa teva s'escalfarà a la mateixa velocitat. Si veus que la temperatura a casa ha baixat, tingues paciència, agafa una manta i dona l'oportunitat a la llar d'escalfar-se lentament.

2. Tanca les portes i aprofita la calor residual: tancar les portes dins de casa també ajudarà a atrapar la calor a cada habitació, per la qual cosa faràs servir menys energia per escalfar espais buits. A més, et recomanem que si tens un termòstat o control individual de la calefacció, el configuris perquè s'encengui 30 minuts abans de despertar-te i després l'apaguis un parell d'hores més tard. D'aquesta manera, la casa es mantindrà calenta gràcies a la calor residual sense gastar de més.

3. No posis obstacles: Tenir un sofà, una taula, un llit o unes cortines bloquejant un radiador minimitza l'efecte de la calefacció, ja que la calor és absorbida pels mobles. Eixugar la roba al radiador pot tenir el mateix efecte, per la qual cosa necessitaràs més energia per escalfar l'habitació. I pot generar humitat addicional a l'aire i condensació. Per resoldre aquest dilema, per què no proves de redistribuir els mobles de la teva habitació o saló perquè el radiador quedi lliure? Així arribarà l'escalfor a tota la sala i, de pas, li donaràs un nou aire a l'estada.

4. Atenció a la cuina: nevera, rentavaixelles, forn...: la cuina està plena d'electrodomèstics que consumeixen molta energia. En general, +5°C és suficient per a un frigorífic i -18°C per a un congelador. A més, intenta no ficar menjar calent a la nevera i optimitza l'emmagatzematge perquè el fred es distribueixi correctament. Quant al rentavaixelles, utilitza'l només quan estigui completament ple i intenta posar sempre els programes de rentat "eco" i de baixa temperatura, així evitaràs que l'energia es faci servir per escalfar l'aigua. Finalment, escalfa el menjar al microones en lloc del forn, ja que és un dels electrodomèstics que més energia consumeixen. El microones és més eficient i tarda menys a tenir el menjar a punt per servir.

5. Estalvia a l'hora de dutxar-te: la dutxa representa el 34% del consum d'aigua a les llars espanyoles. Aquesta rutina diària no hauria de durar més de sis minuts, una cosa que només compleix el 9% dels espanyols (la majoria les allarga més de deu minuts). Una dutxa ràpida al matí és la millor opció per començar el dia sense malgastar aigua.

6. Refreda les rentadores i evita l'ús de l'assecadora: rentar la roba a una temperatura més baixa t'ajudarà a estalviar energia i diners. De fet, configurar la teva rentadora per fer servir el programa de 30 graus pot estalviar-te uns 5 cèntims en la factura per cada rentada. A més, si pots i tens espai, utilitza un estenedor interior per eixugar la roba i evitar l'ús de l'asecadora.

7. Recupera antics passatemps: fa fred al carrer, costa caminar per les voreres cobertes de neu, i l'opció de passar més temps davant del televisor guanya força. Sabies que una hora de Netflix consumeix 6,1 quilovats hora d'electricitat? És la mateixa energia que consumeix una bombeta LED durant tot un mes. Així que, per què no recuperar antics passatemps com llegir, pintar o aprendre a tocar un instrument?

8. Il·lumina't amb LED: es fa fosc abans, i això significa que necessitem encendre les llums abans i durant més temps. Instal·lar llums LED a casa marcarà un abans i un després. Les bombetes LED no només utilitzen menys electricitat i emeten menys calor que les bombetes tradicionals, sinó que la seva vida útil és molt més llarga i poden superar les 50.000 hores de durada.

9. Desendolla per a estalviar: és molt important desconnectar els dispositius al final del dia. Alguns articles electrònics consumeixen electricitat de la presa de corrent fins i tot quan estan apagats o en 'stand-by', per això se'ls coneix com a "vampirs elèctrics". Desendollar els dispositius, (el teu ordinador, per exemple) no només et permetrà reduir les factures en 7,45€ a l'any, sinó també estalviar-li al planeta fins al 28,5 kg d'emissions de CO2 cada any.

10. Canvia't a l'energia verda: per molt que intentem reduir el consum d'energia, l'onada de fred farà que durant aquestes dates el consum segueixi sent molt més elevat, així que millor que sigui verd. Aprofita el temps a casa per a revisar la teva factura de la llum i llegir la lletra petita del contracte per a garantir que la teva companyia elèctrica no t'hagi apujat el preu de la teva tarifa d'un any per un altre sense avisar-te, ja que de vegades sol passar! A més, aquest petit canvi té un gran impacte en les teves emissions de carboni individuals i en la lluita contra el canvi climàtic. Per exemple, una llar espanyola que utilitza l'electricitat verda de Bulb redueix la seva petjada de carboni en 906 quilos de CO2 a l'any de mitjana. És la mateixa quantitat que 314 arbres poden absorbir.