Les restriccions aprovades per frenar l'avenç de la pandèmia provoquen la pèrdua de 183 milions d'euros en ingressos i afecten 772.350 treballadors, segons dades de Pimec. Davant aquesta situació, la patronal ha reclamat mesures «coordinades, sostingudes i urgents» i ha xifrat en 4.500 milions d'euros mensuals les ajudes directes necessàries per garantir la supervivència de les petites i mitjanes empreses i autònoms dels sectors més afectats.

La patronal va presentar ahir una campanya «coordinada i transversal» per denunciar, a través de cartells als establiments, l'afectació de la pandèmia als llocs de treball i els ingressos dels diferents sectors. El president de la patronal, Josep González, va assegurar que es tracta d'una «crisi sense precedents» i va advertir que la falta de mesures «generoses i potents» provocarà una important pèrdua del teixit empresarial. «Hem reclamat ajudes directes per activa i per passiva. No arriben i, quan ho fan, és poc i tard», va criticar González.

Així, la confederació va reclamar mesures «coordinades, sostingudes i urgents». En concret, va proposar ajudes «amb visió global, amb una estratègia de país» i un acord entre les diferents administracions. González va recordar que les pèrdues dels sectors més afectats superen les ajudes i va demanar mesures «realistes» per garantir la viabilitat de les empreses mentre durin les restriccions. En el cas del comerç, per exemple, la pandèmia ha provocat un impacte de 86,6 milions d'euros diaris en el sector, que ha rebut ajuts de 40 milions en total.

La patronal ha xifrat en 4.500 milions d'euros mensuals les ajudes directes necessàries per a les empreses en funció de les restriccions. Així mateix, ha reclamat ajuts directes a les companyies destinades a preservar els llocs de treball, amb un import únic per lloc de treball; ajuts recurrents mentre es mantinguin les mesures d'afectació de l'activitat; un millor seguiment de les mesures per part dels agents socials i econòmics, i un compromís a mantenir l'ocupació. González va recordar que les empreses afectades per un ERTO no poden acomiadar els empleats durant els sis mesos següents a la fi de l'expedient i va assegurar que és una mesura «excessivament rígida». El president de la patronal va afirmar que moltes empreses es veuran abocades a presentar Expedients de Regulació de l'Ocupació (ERO) i va demanar «flexibilitat».

En aquest context, la patronal va presentar ahir una campanya per denunciar l'impacte de les restriccions en els sectors més afectats. La iniciativa té la participació de representants dels col·lectius i dona continuïtat a la presentació del manifest «Rescat x Pimes, Rescat x Autònoms» presentat a l'estiu, amb dos milions d'adhesions. La campanya consistirà a informar, amb cartells penjats als establiments, dels efectes de la pandèmia tant en el nombre de treballadors com en la facturació de les empreses. «Si deixem morir el sector econòmic, assistirem al tancament d'empreses i la pèrdua de llocs de treball», va assegurar el secretari general de la patronal, Antoni Cañete.

A la roda de premsa hi van assistir representants de tots els sectors per informar del seu estat. El president de PimeComerç, Alex Goñi, va assegurar que la situació del comerç és «insuportable», amb més de 300.000 treballadors afectats i una pèrdua d'ingressos diària de 86,6 milions d'euros.

Un altre dels sectors més afectats és la restauració, amb més de 210.000 treballadors i un impacte de 45,8 milions d'euros diaris en la facturació. El sector del turisme, amb 50.000 treballadors, va assegurar que es troba en una situació «crítica», ja que cada dia deixa d'ingressar 21,4 milions d'euros.

El sector de l'esport deixa d'ingressar 7,3 milions d'euros diaris per les restriccions i l'impacte econòmic de la pandèmia; el sector de la formació i ocupació, 4,3 milions; el sector de les perruqueries i bellesa, 2,5 milions, i el sector del taxi, 1,4 milions. A aquestes afectacions s'hi afegeix també l'impacte d'un milió d'euros diaris en el sector de la farmàcia o els 800.000 euros de les empreses recreatives.

La Federació d'Indústria, Construcció i Agro de l'organització sindical UGT (UGT FICA) lamenta la «preocupant» situació de la indústria automobilística a Espanya i insta el Govern que convoqui la Mesa del Sector Automobilístic, ja que, segons les seves xifres, la crisi sanitària ha fet que uns 200.000 treballadors eventuals del sector hagin perdut l'ocupació. En un comunicat, UGT critica que l'Executiu de Pedro Sánchez es refereixi «molt» a la mesa, «però la veritat és que avui dia i després de més d'un any i mig des de la seva constitució, la mesa segueix sense rebre l'impuls polític necessari per a activar els grups de treball i fer-la funcionar». «Les úniques mesures que s'adopten són les que planteja unilateralment algun ministeri, que no coneix la realitat del sector, com la pujada de l'impost de matriculació, mentre que el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme presenta propostes coixes de contingut que aporten molt poc a la necessària transformació de la indústria de l'automòbil», assegura UGT. Per al sindicat, la realitat és que la crisi ha liquidat el 90% de les ocupacions eventuals de la indústria de l'automòbil, que suposa unes 200.000 ocupacions. UGT FICA afirma que hi ha «una progressiva pèrdua d'ocupació eventual i també d'ocupació indefinida», lamenten.

Per això reclamen que s'activi de manera «urgent» la Mesa del Sector Automobilístic per abordar les necessitats i apostar per una «indústria de futur», que mantingui el nivell productiu i també les vendes i l'ocupació.