El Govern ha llançat un pla d'ajudes destinat a empleats en ERTO, autònoms i a pimes dotat amb un total de 618 milions d'euros aquest primer trimestre de l'any, una bateria de mesures que inclou el pagament de 200 euros al mes a empleats afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació amb ingressos baixos.

Ho van anunciar en roda de premsa el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, i els consellers Ramon Tremosa (Empresa) i Chakir El Homrani (Treball) després de reunir-se amb representants dels principals sindicats i les patronals de Catalunya. Després de recordar que el Govern va habilitar l'any passat ajudes directes per 877 milions tot i recaptar només el 5% dels impostos, Aragonès va exigir a l'Estat que també «posi de la seva part» i habiliti ajudes directes per als sectors més afectats per la pandèmia. El component més nou del pla presentat ahir pel Govern és la part referida als treballadors en ERTO temporal.

En concret, el Govern donarà 200 euros al mes durant el primer trimestre de l'any per complementar el salari dels treballadors en situació d'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) amb ingressos més baixos, és a dir, als que no arribin al salari mínim de referència català, que són 1.239,5 euros al mes, amb 14 pagues. El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va explicar que la mesura suposarà un desemborsament de 105 milions d'euros, dels quals es podran beneficiar una part dels treballadors que estan en ERTO a Catalunya, uns 175.000, encara que encara estan acabant de definir tots els requisits.

Els representants del Govern van justificar el complement de 200 euros durant tres mesos perquè «hi ha més de 100.000 treballadors a Catalunya que tenen dret a cobrar una prestació i no l'estan cobrant», van dir tant Aragonès com El Homrani. A més, la Generalitat donarà 25 milions d'euros per a ajudes a formació per a treballadors en ERTO, dels quals es podran beneficiar unes 10.000 persones.

Una altra mesura rellevant inclosa en el pla són 208 milions en ajudes a microempreses i petites empreses que han hagut de presentar un ERTO, que rebran 2.000 euros per cada empleat en ERTO que tinguin, amb un límit de 30.000 euros, i tot això condicionat a mantenir un any les ocupacions, va precisar Tremosa. El tercer gran pilar del pla divulgat ahir són els autònoms, que, com el 2020, rebran 2.000 euros per persona, una ajuda directa que el Govern estima que beneficiarà uns 140.000 autònoms i que li suposarà un desemborsament de 280 milions. El conseller de Treball va assegurar que a l'hora de concedir totes aquestes ajudes se seguirà el nou esquema aplicat als autònoms, de manera que hi haurà temps suficient per sol·licitar la prestació i no caldrà competir per l'ajuda.

A més d'aquestes subvencions per a autònoms, petites empreses afectades per un ERTO i treballadors en ERO temporal, el Govern s'ha compromès a seguir mantenint les línies d'ajuda extraordinàries als sectors econòmics més castigats per la pandèmia.

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va insistir que la pandèmia obligarà a «mantenir» o fins i tot «elevar» la despesa realitzada el 2020, i va justificar el pla de xoc trimestral perquè «és el moment de posar tota la carn a la graella per salvar l'economia» catalana, va dir. «La Generalitat farà un esforç extraordinari i vol seguir esquemes similars els propers trimestres, però reclamem a l'Estat que també faci un esforç i habiliti les ajudes directes», va assegurar Aragonès.