El Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixa més d'un punt fins al 5,9% el creixement del PIB espanyol previst per a aquest any. Els darrers càlculs de l'organisme situen la caiguda de l'economia espanyola en l'11,1% el 2020 per la covid-19, xifra gairebé dos punts inferior al descens estimat per l'FMI en les anteriors projeccions, publicades a l'octubre. Segons l'organisme, el PIB espanyol creixerà el 4,7% el 2022, dues dècimes més del previst a l'octubre. Els càlculs de l'FMI rebaixen un punt el creixement previst a l'eurozona fins al 4,2%. En canvi, l'economia mundial repuntarà el 2021 amb un creixement del 5,5%, tres dècimes més del previst en l'estimació anterior.

Les previsions de l'FMI rebaixen el creixement previst a l'eurozona en un punt fins al 4,2%. De fet, les grans economies de la zona euro registren ara una previsió de repunt econòmic inferior a la projectada a l'octubre. L'economia alemanya repuntarà aquest any amb una puja del 3,5%, set dècimes menys del previst a l'octubre, mentre que la francesa ho farà el 5,5%, cinc dècimes menys que en l'anterior càlcul. En el cas italià el repunt és del 3%, més de dos punts menys que en l'anterior pronòstic.

Quant al 2020, de les grans economies de la zona euro l'espanyola és la que més cau, amb una disminució de l'11,1%. La segueixen la italiana amb un descens del 9,2%, la francesa amb el 9% i l'alemanya amb el 5,4%. El PIB de l'eurozona cau el 7,2%.

Segons els càlculs de l'FMI, el PIB de les economies avançades repuntarà el 2021 amb un creixement del 4,3% després d'haver caigut el 4,9% el 2020. Entre les economies avançades, la dels Estats Units és la que més creixerà amb un augment del PIB previst del 5,1%, seguida de la del Regne Unit amb el 4,5%. Quant a la Xina, un dels pocs països que no veuen caure el PIB el 2020, el repunt el 2021 serà del 8,1%.

A l'informe de previsions, l'FMI apunta que les noves variants del coronavirus i les noves onades suposen una «preocupació» per als càlculs. Per això, l'organisme insisteix que cal mantenir una política econòmica de suport a l'economia «fins que la recuperació estigui fermament en marxa». «Malgrat l'alt cost humà de la pandèmia, l'activitat econòmica sembla que s'adapta a una activitat econòmica d'estret contacte amb el pas del temps», diu l'FMI, que afegeix que el repunt econòmic es «reforçarà» a la segona meitat del 2021 per l'efecte de la vacunació en les economies avançades.

El Govern treu ferro a la rebaixa

Per la seva banda, el Govern espanyol ha tret ferro a la rebaixa de més d'un punt de la previsió de creixement del PIB espanyol per al 2021 fins al 5,9%. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va afirmar que en «un entorn tan volàtil» i amb «tants canvis» les previsions econòmiques «tenen una utilitat limitada», «sobretot en horitzons llargs». «No els donaria gaire pes», va dir Escrivá ahir en roda de premsa després del Consell de Ministres.