Els ERTO han suavitzat la caiguda de l'ocupació a les petites i mitjanes empreses industrials, amb un descens del 2% el 2020, segons l'informe «La pime industrial catalana», presentat per Pimec. En concret, un 29% de les companyies ha reduït la seva ocupació, davant un 22% que ha augmentat la seva plantilla. En termes generals, un 54% de les empreses ha tingut un pitjor resultat el 2020 respecte a l'any anterior, un 64% ha disminuït la xifra de vendes, i un 42% ha reduït la xifra d'exportacions. De cara al 2021, el sector és «optimista» i un 59% de les empreses preveu un increment de l'activitat. Un 62% de les companyies enquestades coneix l'existència dels fons europeus i un 30% preveu presentar-hi projectes.

Pel que fa a l'ocupació, un 29% de les petites i mitjanes empreses industrials ha reduït el nombre de la plantilla el 2020 i un 22% l'ha augmentat. El 49% restant, l'ha mantingut. Així, les empreses han tancat l'any amb un saldo negatiu del 7%, un empitjorament de 24 punts percentuals respecte al saldo enregistrat l'any anterior.

En conjunt, l'ocupació ha caigut un 2%. A les micro i petites empreses, l'impacte ha estat d'un 4%, mentre que a les mitjanes la reducció ha estat del 0,2%. En qualsevol cas, aquestes xifres han estat «matisades» per l'existència de mesures de suport al manteniment de llocs de treball, com els ERTO.

Per altra banda, un 21% de les empreses ha augmentat la seva facturació el 2020, de mitjana el 13,4%. Aquesta xifra contrasta amb el 64% de les companyies que ha reduït els ingressos, amb el 22,1% de mitjana. Així, la disminució de les vendes globals del sector industrial ha estat d'un 11,4% en termes corrents.

Les exportacions de la pime industrial han estat afectades per l'impacte de la pandèmia en els mercats internacionals. Un 34% de les empreses han incrementat les exportacions; un 24% les han mantingudes, i un 42% les han disminuïdes.