El comerç mundial de serveis, un dels principals vectors de l'economia global, va tenir una caiguda del 24% el tercer trimestre del 2020 en relació amb el mateix període del 2019, va informar ahir l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) en un informe en què destaca la labor del Brasil per liberalitzar la seva legislació en el sector.

L'organisme, amb seu a París i que engloba la majoria de les nacions riques, va atribuir la contracció al fet que «les regles per als intercanvis de serveis s'han endurit el 2020, amb nous obstacles per als exportadors, que ja patien el xoc de la pandèmia». «L'índex de restricció d'intercanvis de serveis de l'OCDE (IRES): Tendències 2021», que analitza la reglamentació de 48 països, precisa que «els principals sectors dels serveis» han estat afectats, incloent-hi tot tipus d'establiments comercials com els serveis informàtics, la banca comercial i els serveis de ràdio i televisió.

Amb tot, el document apunta al fet que els governs de tot el món han reduït els obstacles al comerç per internet transfronterer el 2020, com a resposta política a la pandèmia, la qual cosa ha facilitat el teletreball i les operacions comercials en línia.

«Els transports i els viatges s'han enfonsat, però els intercanvis per internet, com les telecomunicacions, han contribuït a la resilència de les nostres economies», destaca en l'informe el secretari general de l'OCDE, el mexicà Ángel Gurría. Segons Gurría, és «essencial que els governs eliminin les restriccions als intercanvis de serveis per poder posar a l'economia mundial al camí d'una recuperació forta i duradora».

Una de les opcions que el fòrum multilateral posa damunt de la taula és actuar «nacionalment i col·lectivament» per poder reduir els costos que assumeixen les empreses per poder vendre els seus serveis en l'exterior. Els sectors amb menys restriccions el 2020 van ser distribució, logística de càrrega i enregistrament de so, mentre que transport aeri, serveis legals i comptabilitat i auditoria van ser els que van afrontar més limitacions.

Els 48 països avaluats en l'informe representen més del 80% de les exportacions mundials de serveis.