Un jutge de Barcelona ha desestimat, per «desproporcionada», la demanda d'un empresari el vot del qual va ser invalidat a les eleccions a la Cambra de Comerç Barcelona del 2019, per la qual cosa reclamava l'anul·lació de tot el procés electoral i de l'acta de proclamació de candidats.

El jutge adverteix que aquesta causa no pot convertir-se en un «judici global» al procés electoral seguit per la Cambra ni en una «impugnació directa» del resultat de les eleccions, ja que únicament s'ha limitat a examinar el recurs del recurrent de la forma «al màxim individualitzada possible», sense tenir en compte els arguments d'altres denúncies que s'analitzen en altres procediments.

El demandant, un empresari d'origen asiàtic titular de la societat Entença Amics, va denunciar que el seu vot, que va fer a través d'una gestoria de Barcelona, va ser anul·lat i que el sistema de sufragi electrònic remot no complia una «autenticació robusta», fet que va provocar «una situació de desigualtat constitucional» respecte al vot electrònic presencial.

El demandant va denunciar així mateix que el sistema de votació electrònica no contingués també l'opció d'elecció de l'idioma anglès, a més de castellà i català, «per donar compliment a una veritable igualtat d'oportunitats» als votants.

Per tot això, demanava que s'anul·lés el procés electoral i l'acta de proclamació de candidatures d'unes eleccions camerals que va guanyar per àmplia majoria la llista independentista Eines de País.

A la seva sentència, el magistrat del jutjat contenciós-administratiu número 17 de Barcelona explica que el vot d'Entença Amics va ser anul·lat perquè l'auditor va considerar que podia haver-se produït un cas de suplantació d'identitat. «Tots els vots que es van emetre des d'aquella IP van ser exclosos per la raó concreta que es van connectar 34 persones físiques diferents des dè l mateix punt i el 76% d'elles tenien certificats electrònics associats a sis adreces de correu electrònic pertanyents a dos dominis vinculats amb serveis d'assessoria», explica el jutge. A més, els vots es van produir en una successió temporal tan ràpida que impedia considerar que persones diferents estaven participant directament en l'emissió del vot.