L'Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera (AEMO) ha defensat aquesta setmana que els olis d'oliva verges siguin inclosos en el semàfor nutricional Nutriscore amb la màxima categoria i ha rebutjat la seva possible exclusió en considerar-ho perjudicial per al producte.

En un comunicat, l'entitat formada per 120 municipis, cinc diputacions provincials, tres comarques, dues mancomunitats i dotze consells reguladors de denominació d'origen, ha argumentat que la no implantació del semàfor «crearia confusió en el consumidor perquè generaria una gran incertesa i sospita el fet que la resta dels productes alimentaris portin informació nutricional, mentre que els olis d'oliva no disposin d'aquesta informació». A més, «a la resta dels països on hi ha implantat aquest sistema d'etiquetatge frontal continuarà apareixent la lletra C (color groc) per als olis d'oliva, i Espanya n'exporta fins a dos de cada tres litres amb la salut com el principal argument, per la qual cosa el mal serà greu».

L'AEMO demana que s'etiqueti amb la lletra A (verd fosc) l'oli d'oliva verge extra espanyol, la màxima categoria, per poder competir amb aquesta qualificació al Nutriscore en països on està implantat, com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Luxemburg, Suïssa, Àustria, Portugal i Eslovènia, «grans consumidors d'olis d'oliva espanyols». A més, l'associació ha afirmat que «l'única sortida que té Espanya és no implantar el Nutriscore mentre els olis d'oliva no siguin requalificats».

El Govern central aposta per treure l'oli d'oliva de la llista de productes que utilitzin aquest etiquetatge, en línia amb les reclamacions del sector, perquè la qualificació que li dona aquest sistema «no reflecteix els seus beneficis nutricionals». El Ministeri de Consum ha precisat que, per aconseguir-ho de manera oficial, Espanya ja ha plantejat aquesta proposta «als òrgans de govern de Nutriscore», un model d'etiquetatge amb patent francesa.