Avui, 14 de febrer, és el Dia Mundial de l'Energia. Es va designar el 1949 amb l'objectiu de reduir l'ús d'energies fòssils i fomentar les fonts 100% renovables, a més de conscienciar la població sobre la necessitat de fer un ús eficient dels recursos energètics.

L'energia s'ha convertit en un pilar fonamental per als reptes i desafiaments del món actual, per això s'ha inclòs com a número 7 dels objectius de desenvolupament sostenible, energia neta i no contaminant. Algunes dels reptes associats a aquest objectiu, d'aquí al 2030, són: garantir l'accés universal a serveis energètics assequibles, fiables i moderns; augmentar considerablement la proporció d'energia renovable en el conjunt de fonts energètiques, i duplicar la taxa mundial de millora de l'eficiència energètica.

Empreses d'energia eficient

Catalunya té 530 empreses del sector de l'energia eficient, que en total facturen uns 16.000 milions d'euros i donen feina a 28.000 persones, segons un estudi del Departament d'Empresa i Coneixement elaborat en col·laboració amb el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC). La directora general d'Indústria, Matilde Villarroya, explica que el sector «serà clau en el trànsit cap a un model productiu més sostenible, i generarà noves oportunitats de negoci». A més, la presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, reclama «implicació» de tots els governs, empreses privades, centres de recerca i ciutadans per fer un «canvi de model energètic, social i econòmic» i combatre el canvi climàtic. «La indústria postcovid ha de sortir enfortida i, per fer-ho, hem d'incrementar la nostra competitivitat de forma sostenible», diu Villarroya.

El sector de l'energia eficient inclou qualsevol activitat empresarial relacionada amb la producció, distribució i venda d'energia i de serveis energètics, així com tota la seva indústria proveïdora. Es considera preferentment l'energia d'origen renovable, però va més enllà, perquè, en general, tota la cadena de valor del món energètic s'orienta cap al canvi de model.

El sector disposa a Catalunya d'un «ric ecosistema de R+D» en l'àmbit energètic, i molts grups de recerca universitaris i centres tecnològics. A més, hi ha un «nodrit grup d'empreses que presten serveis energètics als sectors industrials i terciaris . El document també apunta com una «oportunitat» per a les empreses existents i les start-ups la creixent digitalització del món energètic.