1. Planificar la il·luminació de casa

Substituir les bombetes per llums leds és una bona opció per guanyar eficiència i consumir menys, amb un estalvi energètic de fins al 80%. A més, duren més temps, tenen millor lluminositat i el seu impacte ambiental és gairebé nul. A diferència de les bombetes de baix consum o convencionals, no contenen mercuri. Tot i això, cal prioritzar sempre la llum natural, mantenir els llums apagats el màxim possible i recordar apagar-los al sortir d'una habitació.

2. Apagar els electrodomèstics

Deixar els electrodomèstics encesos pot encarir la factura entre el 5% i el 16%. És important apagar la televisió, la ràdio, l'ordinador, etc., abans d'anar a dormir. I cal tenir present que si es desendollen, l'estalvi és més gran. Per això, es recomana fer servir lladres que permetin desconnectar diversos endolls a la vegada. De tota manera, sí que hi ha aparells que són una excepció i s'han de mantenir sempre endollats, com ara la nevera. D'altra banda, un bon manteniment dels aparells també ajuda a estalviar més. Per exemple, tenint sempre nets els filtres de l'aire condicionat o bé el serpentí de la nevera. Així, també s'allarga la seva vida útil.

3. Controlar la temperatura de la llar

L'estimació de la temperatura òptima de casa oscil·la entre 19 ºC i 21 ºC a l'hivern i entre 24 ºC i 26ºC a l'estiu. Si s'apuja la temperatura, augmenta el consum entre el 5 i el 10%. A la nit, s'aconsella apagar o abaixar el termòstat.

4. Instal·lar proteccions solars

Utilitzar tendals, persianes o pèrgoles, segons les necessitats de l'habitatge, és també un estalvi. Cal tenir en compte punts clau per a la seva efectivitat, com la disposició, l'orientació, el color i la ventilació. L'objectiu és millorar la temperatura de dintre, reduir la despesa en aire condicionat o calefacció, i aconseguir un estalvi de fins al 30% en la factura de l'electricitat. Un consell és abaixar persianes a l'estiu durant el dia, perquè no s'escalfi la casa. I a l'hivern, abaixar-les durant la nit per aïllar l'habitatge i mantenir l'escalfor residual de la llum solar durant el dia.

5. Cuinar amb estalvi

El fet de tapar les olles i paelles fa que l'escalfor es mantingui i no es consumeixi més energia de la necessària. Es pot aprofitar l'escalfor residual del forn i de la vitroceràmica apagant-los una mica abans i acabar de cuinar. A més, és recomanable fer servir el mínim d'aigua per cuinar, ja sigui per bullir pasta o preparar un te.

6. Tancar neveres i congeladors

No és bo mantenir la nevera i el congelador oberts gaire estona, per no perdre el fred que es genera. A més, cal tenir en compte que s'han de col·locar en espais ventilats, sense llum solar directa i fixa la temperatura a 5 ºC (nevera) i -18 ºC (congelador). Per cada grau que s'abaixa, el consum d'energia augmenta el 5%. Un truc perquè el congelador sigui més eficient és controlar els blocs de glaç per saber si s'ha de netejar.

7. Aprofitar les hores vall

Si el pla contractat té diferents preus segons l'hora, cal recordar que les hores vall són les més econòmiques i aprofita-les per utilitzar els aparells de màxim consum en aquell període de temps. D'aquesta manera, s'estalvia i s'aprofita més la tarifa.

8. Estalviar aigua a la dutxa

Les persones que a casa disposen del sistema de calefactor o acumulador d'aigua elèctric no haurien d'allargar la dutxa més de deu minuts, ja que representa gastar igual o més aigua que omplint la banyera. També es pot estalviar aigua canviant la carxofa de la dutxa per una d'eco, evitant malbaratar molta aigua en poc temps.