La companyia Repsol ha anunciat aquest dijous unes pèrdues de 3.289 milions d'euros, durant el 2020, un any marcat per la pandèmia de la covid-19 i pel descens de la cotització de les matèries primes de referència internacional, segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'empresa quantifica aquest descens en 978 milions d'euros, al qual cal afegir-hi un exercici de "prudència financera" que va dur la companyia a revisar els preus de futur del cru i del gas i un ajustament a la baixa del valor dels actius d'Explotació i Producció en -2.911 MEUR. La petrolera va aconseguir remuntar parcialment els resultats i es va situar en els 404 milions d'euros el quart trimestre, una xifra similar al mateix període del 2019.

Repsol va obtenir en l'exercici del 2020 un resultat net ajustat de 600 milions d'euros. Es tracta d'una variable que mesura específicament l'acompliment dels negocis de la companyia, que tenen un resultat positiu en un entorn condicionat per la crisi sanitària global. Segons la companyia aquest bon comportament es va reflectir en un flux de caixa de les operacions positiu per a tots els negocis i que en el conjunt del grup va pujar fins als 3.197 milions d'euros.

La pandèmia va originar una crisi mundial sense precedents que va provocar una caiguda dràstica dels preus dels hidrocarburs i dels seus productes derivats acompanyat d'un col·lapse de la demanda. La cotització del barril Brent va retrocedir un 35% i va arribar a assolir mínims de 15 euros per unitat a l'abril.

D'altra banda, la companyia destaca que en aquest context va registrar una generació de caixa lliure de 1.979 milions d'euros i va reduir el seu deute en 1.178 milions d'euros, fins a situar-se en 3.042 milions d'euros. La liquiditat era de 9,159 milions d'euros, és a dir, 3,23 vegades els venciments a curt termini, segons subratlla Repsol en un comunicat. Aquestes mesures més la recuperació de la demanda i dels preus els productes va permetre la multinacional un resultat net ajustat de 404 milions d'euros al quart trimestre, en línia amb el mateix període del 2019.

El consell d'administració va aprovar en la seva reunió d'aquest dimecres que se celebrés el 26 de març i proposarà un dividend complementari de 30 cèntims bruts per acció a càrrecs dels beneficis de l'exercici del 2020, a abonar el 7 de juliol del 2021 més un altre dividend de trenta cèntims més per acció a repartir al llarg del gener de l'any que ve.