La Cerdanya vol implantar més estudis de formació professional a la comarca a través d'un nou centre especialitzat de caire transfronterer. Un dels àmbits que es vol potenciar és l'agroalimentari, i es pretén posar èmfasi també en els productes de proximitat.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és aconseguir que els joves del territori no hagin de marxar a estudiar fora i que, a més, puguin trobar-hi feina. Amb aquesta voluntat, la cambres de comerç de Barcelona i Girona i la d'oficis de la Catalunya del Nord han començat a treballar conjuntament amb les institucions de la zona per tirar endavant el projecte.

Aquest podria estar desenvolupat en sis o set anys i la idea és que la Unió Europea també s'impliqui en el seu finançament.

La previsió és que les formacions que s'imparteixin al centre s'ajustin a les necessitats d'ocupació de la zona, pensant sobretot en les estratègies de desenvolupament previstes de cara al futur, tal com explica la presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó.

En un sentit similar també s'expressa el vocal de la Cambra de Comerç de Barcelona Joan Canadell, que afegeix que un aspecte que caldrà abordar és el de l'homologació de les titulacions als sistemes educatius català i francès. Així, es mostratconfiat en què es pugui trobar la fórmula que ho faci possible, ja que «les professions són les mateixes» i cada cop els lligams a nivell europeu són més estrets.

Per la seva banda, el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, va destacar ahir que té molt sentit desenvolupar un projecte d'aquest tipus a la Cerdanya pel seu «ADN transfronterer», tenint en compte que a la zona ja existeix un hospital i un escorxador que funcionen amb aquesta mateixa estructura interterritorial. A més, Puigbert va assegurar que el conjunt del projecte i el vincle transfronterer contribueix a la cohesió d'aquest territori i que, a la vegada, és un argument que ha de servir per aconseguir la implicació de la Unió Europea.

Mentrestant, el president de la cambra d'oficis i artesania dels Pirineus Orientals, Robert Bassols, va defensar que el nou centre també ha de servir per atraure joves d'altres territoris que vulguin formar-se a la Cerdanya.

La trobada per debatre sobre la viabilitat del projecte va tenir lloc dimecres a Llívia, municipi que s'ha ofert a acollir el futur equipament. En aquesta reunió també hi van participar diversos alcaldes i representants d'ens locals, així com també de diversos sectors empresarials.