La compravenda d'habitatge a Catalunya va caure el 18,5% el 2020, una davallada provocada sobretot per l'aturada de l'activitat immobiliària els primers mesos de l'estat d'alarma. En concret, i segons dades publicades pel col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API), a Catalunya es van registrar 65.904 compravendes el 2020, una xifra que es tradueix en la caiguda més accentuada dels últims quatre anys. Amb tot, el preu mitjà de l'habitatge a Catalunya va augmentar l'1,54% respecte a l'exercici anterior. En aquest sentit, el col·legi d'API creu que la recuperació del sector es consolidarà a partir del segon trimestre d'aquest 2021, quan és previst que el nombre d'operacions superi els nivells previs a la crisi.

De fet, els agents de la propietat immobiliària han destacat que les dades del quart trimestre conviden a l'optimisme. En la presentació de l'informe «Compravendes immobiliàries en la nova normalitat», ahir en format telemàtic, els representants del sector van assenyalar que, entre octubre i desembre, a Catalunya es van registrar 17.513 compravendes. Això es tradueix en un creixement del 15,3% respecte al trimestre anterior i representa una caiguda de tan sols el 4,5% en comparació del mateix període de l'exercici anterior, l'últim trimestre previ a la declaració de l'estat d'alarma. «Creiem que el sector no ha sortit malparat del quart trimestre, més aviat al contrari; els resultats han estat sorprenentment positius», va destacar el conseller delegat de Gamerin i encarregat de la presentació, Luis Fabra. Per altra banda, el directiu va celebrar l'evolució dels preus, una dada que fa pensar en una recuperació ràpida del sector. Fabra va indicar que la situació comença a ser preocupant quan els preus de l'habitatge cauen per sobre el 5%, moment en què els clients ajornen les compres a l'espera que el preu segueixi baixant. Amb un increment de l'1,54%, aquesta situació queda completament descartada.

Barcelona va ser la ciutat on més van caure les compravendes, el 26,5% respecte a l'exercici anterior, i a Tarragona la davallada també va ser accentuada, del 24,6% interanual. A Girona, la xifra va ser del 16,6% menys, i a Lleida se'n van registrar el 16,9% menys.