Després d'un any del primer diagnòstic d'un malalt covid a Catalunya, ja podem dir que aquesta és una crisi mai vista a tot el món, no només per l'impacte en l'activitat econòmica, sinó també per l'impacte en la salut de les persones, tant pel que fa a la pressió assistencial, que s'ha generat en el nostre sistema de salut, com emocional. Ara només ens queda esperar que les vacunes tinguin l'efectivitat teòrica esperada (que els primers resultats publicats a Israel i a Anglaterra demostren), que arribi a tothom qui es vulgui vacunar, i que finalment es pugui arribar a la desitjada «immunitat de grup».

Però, mentrestant, què hem de fer? Doncs els missatges que ens arriben ens diuen que hem de transformar els nostres sistemes productius, socials i de salut. La UE, amb el fons europeus, els anomenats Next Generation, ha posat a disposició dels Estats una morterada de diners per tal que, abans del 30 d'abril d'enguany, proposin projectes que compleixin una sèrie de requisits i que impliquin una veritable «transformació» dels nostres sistemes econòmics, redireccionant l'activitat econòmica per fer-la més sostenible, digitalitzada, reforçant els sistemes de salut i que generin nous llocs de treball i noves formes de treballar, així com la reorientació dels models productius cap a models més avançats tecnològicament, per convertir-la en una economia més resilient als canvis. En aquest sentit, la Generalitat va presentar un full de ruta de 27 accions d'interès que s'alineaven amb els eixos principals dels Fons Next Generation, fruit d'un recull de propostes, fet durant els mesos de novembre i desembre d'empreses, cambres, patronals, sindicats, administracions, centres tecnològics i universitats, que s'hauran de materialitzar en ajuts econòmics quan realment el Gobierno d'Espanya publiqui les bases reguladores d'aquests ajuts, dels quals no només les grans empreses es puguin beneficiar, sinó també totes aquelles empreses que tenen projectes per iniciar canvis en els seus negocis. Jo crec que això no es produirà en un primer moment d'assignació de fons, però sí en una segona onada, on hi hagi distribució de recursos a les nostres administracions més properes que podran identificar tots aquests projectes transformadors de les pimes i també de transformació territorial. Només espero que les administracions no facin com sempre i intentin acaparar aquest recursos amb propostes d'estudis, plans estratègics, comissions de treball, i que es converteixin en veritables facilitadores de l'impuls econòmic.

I què necessitem per fer aquesta transformació cap a una economia més sostenible, resilient, innovadora i digitalitzada? Doncs necessitem que les persones se sentin valorades i que els nostres joves siguin escoltats i que hi participin activament. En aquest sentit estic molt d'acord amb l'article d'opinió de Carlota Riera del dia 23 passat. Per això, crec que l' Estat, molt avesat a regular, fiscalitzar i amb una visió molt administrativista de tots els processos, també haurà de fer una transformació. En aquest sentit, la UE ja ha manifestat que una de les línies prioritàries és la modernització de les administracions.

Però aquesta transformació que se'ns demana no serà immediata, encara ens queda un camí per recórrer, uns mesos per endavant on el teixit econòmic, molt malmès per la debilitat de la demanda tant interna com de mercats exteriors, pugui tirar endavant. Haurem de fer un seguiment de la mortalitat d'empreses, i veure com es prepara la reobertura d'algunes activitats que estan sota mínims i com es recupera l'ocupació dels treballadors en ERTO i veure quines mesures aprova el Gobierno d'Espanya per ajudar en aquesta recuperació. Estarem atents als 11.000 milions d'euros anunciats aquesta setmana i restem a l'espera de quines seran, també, les mesures llargament anunciades per alleugerir l'endeutament de les empreses pels ICO demanats per fer front a la davallada d'ingressos a causa de la covid.