L'Escorxador Frigorífic d'Avinyó S.A. i el Celler Cooperatiu de Salelles, S.C.C.L, juntament amb l'empresa de Prats de Lluçanès , Conservas Ausa S.A., participen en un projecte pilot que elabora un equip de la Universitat de Lleida per avaluar l'ús del pèsol d'hivern com a font de proteïna mediterrània i alternativa a la soja en la dieta dels porcs d'engreix. La UdL ha constituït un grup operatiu de l'Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles juntament amb les dues empreses bagenques i la de Prats.

La iniciativa ha rebut més de 200.000 euros de finançament de la Generalitlat i els fons europeus agraris de desenvolupament rural (FEADER) de la Unió Europea. L'objectiu dels investigadors és començar a obtenir resultats l'any 2022.

Al contrari que la soja, el pèsol no necessita passar un tractament per ser usat com alimentació. A més, és una lleguminosa local adaptada al clima mediterrani, amb baixes necessitats hídriques i capacitat de fixar nitrogen ambiental al sòl, fertilitzant-lo. Els impulsors del projecte creuen que seria una bona alternativa a la farina de soja, que s'ha d'importar, reduint costos al productor. La Unió Europea n'és el principal importador mundial, amb 20,1 milions de tones anuals. Per això, busca incrementar l'autosuficiència, utilitzant fonts d'aminoàcids alternatives.

Els investigadors del departament de Ciència Animal de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL analitzaran diferents nivells d'incorporació del pèsol en diverses etapes del creixement de porcs d'engreix en un genotipus rústic, destinat principalment a la producció de carns curades (embotits i pernils). Volen conèixer l'efecte sobre paràmetres productius i de qualitat de la carn tant fresca com curada dels anomenats factors «antinutritius» d'aquest llegum, principalment inhibidors d'uns enzims anomenats proteases com ara la tripsina. Aquesta substància que es produeix al pàncrees trenca els enllaços dels aminoàcids, un procés necessari per a l'assimilació de les proteïnes dels aliments.