El Punt d'Atenció a l'Emprenedor (PAE) de Manresa, servei que porta a terme el Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de l'Ajuntament de la ciutat, va gestionar 102 altes d'autònoms, societats civils privades o societats limitades el 2020, i és el tercer PAE de la demarcació de Barcelona amb més altes, darrere de Castelldefels (126 altes) i la Mancomunitat Penedès Garraf (113 altes). Malgrat la davallada d'activitat global per la pandèmia sanitària, el PAE de Manresa va mantenir una activitat alta, similar a la desenvolupada el 2018 (103).

El servei ofereix la constitució d'empreses mitjançant el sistema de tramitació telemàtica desenvolupat per la Direcció General d'Indústria i de la PIME, del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, utilitzant el Document Únic Electrònic (DUE). Amb el servei, els emprenedors poden gestionar telemàticament d'un sol cop la creació de la seva empresa. L'objectiu és facilitar i simplificar els tràmits de constitució de determinades formes jurídiques.

Per la seva banda, el CEDEM també ofereix acompanyament als emprenedors des de l'inici de la idea, pla de viabilitat, cerca de finançament... fins a la seva constitució. Les tipologies d'empresa que es poden constituir mitjançant aquest nou servei són d'empresari individual (autònom), societat limitada (SL) i societat civil privada (SCP).

El nombre d'altes d'autònoms i societats limitades a la demarcació de Barcelona fetes a través dels PAE van arribar el 2020 a 1.200. La xifra suposa, respecte al 2019, una reducció del 25,3%, per la covid i l'aturada econòmica del març i l'abril. Malgrat això, les dades se situen per sobre de les de l 2017. Les xifres han estat recollides per l'últim Termòmetre PAE, que informa de les principals dades d'activitat dels PAE de la província. En concret, el 2020, es van donar d'alta 223 empreses i 977 autònoms. Si només es té en compte el darrer trimestre del 2020, es van fer 293 altes, de les quals 62 van ser empreses i 231 autònoms. Això representa el 23,8% menys que les altes del mateix període del 2019. L'informe, elaborat per l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació, presenta un rànquing d'altes de l'any en curs i de les altes acumulades des de la creació de cada punt.

La Diputació de Barcelona desenvolupa el treball en xarxa amb els ajuntaments i la incorporació dels Centres Locals de Serveis a les Empreses com a punts PAE s'emmarca en l'estratègia per millorar la relació empresa-administració i contribuir a facilitar i promoure l'activitat empresarial.