El president del grup Volkswagen (VW), Herbert Diess, va garantir ahir, davant Felip VI i el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que la companyia alemanya produirà vehicles elèctrics des de la planta de Seat a Martorell.

El màxim responsable del consorci alemany del que forma part Seat va aprofitar l'esdeveniment institucional per commemorar el 70è aniversari de la marca i ratificar aquest compromís i la inversió de 5.000 milions a Catalunya fins al 2025 avançada al juliol de l'any passat.

La visita del rei i de Sánchez, en què també van participar el president de Seat, Wayne Griffiths, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va tenir lloc un dia després que el Govern donés a conèixer que la primera fàbrica de bateries elèctriques d'Espanya, una aliança entre el Govern, Seat i Iberdrola, que se situarà «a prop» de la planta a Martorell. «Espanya té un enorme potencial per ser un ´hub' d'electromobilitat a Europa (...) Pensem produir cotxes elèctrics a la fàbrica de Martorell», va prometre el màxim responsable de Volkswagen. No va precisar de quin model es tractaria, ni quan podria arrencar la fabricació a la planta del Baix Llobregat Nord, que aspira a produir un petit elèctric per a tot el grup VW.

Diess va recordar que la majoria de cotxes cent per cent elèctrics es fabriquen actualment a Alemanya, i que Espanya «amb prou feines té inversions» en matèria d'electrificació, per la qual cosa ha instat a «millorar els esforços» perquè la producció de la nova generació de cotxes sigui una realitat també a Espanya. Griffiths va apuntar que si «fa 70 anys Seat va posar a Espanya sobre rodes, ara vol posar al país sobre rodes elèctriques».

Felip VI va aplaudir l'aposta de la companyia de potenciar la producció a Catalunya i també la creació del consorci com a primer pas de la fàbrica de bateries. «Espanya i totes les seves institucions estaran aquí. Tenim condicions única per liderar la transició cap a la fabricació de vehicles nets», va subratllar el cap de l'Estat.

Felip VI no va fer cap esment al context polític a Catalunya, marcat per les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP per reeditar un govern independentista i pels actes vandàlics dels últims dies després de l'empresonament del raper Hasél. En català, el rei sí va voler reivindicar Catalunya com un territori que representa «l'esperit global, audaç i emprenedor» davant els temps de canvi que s'aveïnen.

Com ja van anunciar en la vigília, cap representant del Govern català va participar en la visita com a gest de desaprovació a la presència del rei a Catalunya. Sí van ser-hi l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, del PDeCAT, i els de les localitats veïnes, així com la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera. A l'arribada a la planta, el rei va ser rebut pel major dels Mossos d'Escaira, Josep Lluís Trapero.

Al final del recorregut per la factoria i de l'acte institucional, Felip VI i les autoritats van conversar durant una llarga estona amb els membres del comitè d'empresa de la companyia per conèixer la seva postura davant la nova etapa i amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

La plantada de la Generalitat va generar els retrets de PSC, Cs i PP en considerar «inadmissible» aquest comportament en un moment en què està en joc el futur del sector automobilístic. Es va sumar a la crítica la ministra de Defensa, Margarita Robles, per a qui el Govern «no ha sabut estar a l'altura de les circumstàncies».

Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) van dur a terme algunes protestes a l'entorn del complex industrial amb pancartes amb el lema «Catalunya no té rei», encara que amb molt poc seguiment.