Mònica Roca va ser escollida ahir oficialment nova presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, en substitució de Joan Canadell, i així es converteix en la primera dona a liderar la centenària corporació de dret públic, una de les principals entitats empresarials de Catalunya.

En un ple extraordinari, la Cambra de Barcelona va oficialitzar el relleu de Canadell al capdavant de la institució, si bé Roca ja exercia de presidenta en funcions des del 14 de desembre, atès que Canadell va fer el salt a la política per integrar-se a la candidatura de JxCat per a les eleccions catalanes del 14 de febrer, en què va obtenir escó al Parlament. Roca va recaptar 32 sufragis dels 42 emesos i va superar àmpliament la candidatura de José María Torres, que va obtenir 4 suports, i hi va haver sis vots en blanc. La sessió la va presidir el secretari general d'Empresa de la Generalitat, Jordi Cabrafiga, i també s'hi va escollir Jaume Aragall com a membre del comitè executiu (31 vots a favor, quatre en blanc).

En la seva intervenció, Roca va remarcar que el seu objectiu com a presidenta serà «incidir» que les administracions públiques legislin en favor de les empreses. Sobre les dificultats causades per la crisi de la covid-19, va afirmar que ha «persistit i perseguit» els qui tenen poder decisori perquè «continguessin el cop», alhora que va subratllar que ara cal «mirar cap a endavant» i reconstruir l'economia. «Quan una riuada s'ho emporta tot, és molt complicat, perquè ho pots perdre tot, però el costat positiu és que tens l'oportunitat d'or» de començar de nou des dels fonaments, va dir Roca a manera de símil. Va aplaudir el curs de l'economia catalana -va celebrar que lideri l'atracció d'inversió estrangera al sud d'Europa, per exemple-, i va defensar no mesurar l'èxit econòmic només en funció del PIB sinó també d'altres paràmetres que dibuixin «un creixement sostingut en el temps, sostenible i equilibrat». També va insistir en la necessitat que el Parlament aprovi una llei de cambres, i va centrar part del seu discurs a reivindicar la independència de Catalunya. «Catalunya mereix ser un estat independent, i això cal defensar-ho a totes les institucions», va afirmar Roca, qui va censurar les «injustícies» sofertes per Catalunya per part de l'Estat. Així, va assegurar que la candidatura que representa, Eines de País, «no ha vingut a polititzar la Cambra sinó a treballar pel país».