Els ajuts extraordinaris per treballadors amb baixos ingressos inclosos en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) seran d'entre 600 i 900 euros per empleat, en funció dels mesos que duri l'afectació. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha explicat aquest dimecres que els pagaments es començaran a fer a partir de dilluns i ha assegurat que preveuen enllestir-los "en dues setmanes". En aquest article t'ho expliquem tot sobre els ajuts.

Quants diners destinarà el Govern a les persones afectades per un ERTO?

El pressupost de les subvencions serà de 93,5 milions d'euros, aproximadament 11 milions menys del que es va anunciar. Aquesta baixada s'explica perquè hi ha hagut menys sol·licituds de les previstes. En total la subvenció arribarà a 141.700 persones, de les quals 134.494 estan inclosos en un ERTO i 7.302 són treballadors fixos discontinus.

Quantes persones se'n beneficiaran?

Segons les dades del Ministeri de Treball de febrer, a Catalunya hi ha 190.902 treballadors en un ERTO actiu. Per tant, cobraran aquest ajut de mínim 600 euros un 70,45% de les persones que es troben amb la feina suspesa en un expedient temporal.

Les ajudes les percebran aquelles persones que prèviament s'hagin inscrit en el registre de la Generalitat. En aquests moments, l'accés ja està tancat i el que ha concretat aquest dimecres el Departament de Treball és el detall de com es distribuiran.

Quines quantitats es cobraran?

Després d'un mes de negociació, la proposta acordada al Consell del Diàleg Social és de:

  • 600 euros per a les persones en ERTO durant 3 mesos, que són 58.105 empleats, el 40,98% dels sol·licitants.
  • 700 euros que és la quantitat que rebran 82.670 treballadors (58,31%) que han estat en un expedient entre 4 i 5 mesos.
  • 800 euros per als 753 empleats (0,53%) en un ERTO entre 6 i 7 mesos.
  • 900 euros, es destinarà a les 268 persones amb la feina suspesa entre 8 i 10 mesos.

L'estratificació de l'ajut era una petició que els sindicats han reiterat des de l'inici de les converses. El Homrani ha indicat que no s'ha arribat al "topall màxim" de beneficiaris, ja que en un inici, el Govern comptava que aquesta transferència directa arribaria a 175.000 persones. Segons el conseller, no hi ha hagut un problema de temps per apuntar-se perquè "es va fer molta difusió per part de la Generalitat i dels sindicats" i la inscripció era "absolutament residual" a les acaballes del període obert."

Quan es començaran a fer els pagaments?

A partir del dilluns 15 de març. Els treballadors beneficiaris rebran un SMS a partir de dilluns on podran consultar la resolució de l'ajut.