Espanya va ser el quart país de la Unió Europea on l'activitat hotelera va caure amb més força durant l'any 2020 en comparació de l'anterior a causa de les restriccions a la mobilitat per la pandèmia, amb el 69,4% menys de nits d'hotel al país, només superada per Xipre, Malta i Grècia.

Segons una primera estimació d'Eurostat, que no distingeix entre nits en hotels per feina o per oci, a Espanya es van produir 143 milions d'estades hoteleres durant l'any 2020 en comparació dels 466 milions de nits del 2019. Països Baixos i Dinamarca, amb unes caigudes en estades lleument superiors al 30%, van ser els països de la Unió Europea on el sector hoteler va experimentar un cop més lleu en termes de nits d'estada totals.

Quant als Vint-i-set, les restriccions a la mobilitat van provocar que la quantitat de nits en hotels caiguessin a uns 1.377 milions, un 52% menys que el 2019. En concret, les nits d'hotel de visitants domèstics (això és, persones que pernocten en un hotel al seu propi país) van caure de mitjana un 38%, mentre que les de visitants estrangers es van desplomar un 68%. Entre els visitants domèstics, només Eslovènia (+33%), Malta i Xipre (totes dues +15%) van aconseguir millorar les xifres respecte al 2019, mentre que Espanya va registrar un descens superior al 40% quant als espanyols que van pernoctar en establiments al país el 2020.

D'altra banda, tots els països van registrar el 2020 pitjors dades quant a les nits d'hotel reservades per visitants estrangers, amb descensos del 80% a Xipre, Espanya o Romania.