L'associació d'empreses industrials internacionalitzades Amec calcula que les exportacions pujaran aquest any el 9,3% un cop superada la crisi de l'any passat per la pandèmia. Així consta en l'informe anual «Conjuntura 2020 i Perspectives 2021» que va presentar ahir el director general, Joan Tristany, i també conclou que les empreses de l'Amec han mantingut el ritme d'exportacions tot i el context d'emergència sanitària, amb una variació positiva del 0,35%. En comparació de la crisi de fa poc més d'una dècada, Tristany va destacar que no es tracta d'un efecte rebot entre si es comparen les dades del 2019, 2020 i 2021 sinó que l'any passat va suposar un «parèntesi» de l'activitat internacional.

Un altre dels factors que segons Tristany pot ajudar a mitigar els efectes de la pandèmia en aquest àmbit és l'experiència dels actuals gestors de les empreses a sobreviure a una crisi. Al 2009, va recordar, la caiguda de les exportacions va ser del 14,5%, després van pujar un 15% i ara el comportament «ha estat molt diferent». «Diuen els economistes que a cada generació li toca una crisi, a aquesta n'hi han tocat dues», va comentar Tristany, que considera que l'experiència ha ajudat a pensar més a mitjà i llarg termini. A banda, va subratllar que el sector exterior «va ser dels pocs que van fer els deures» en l'anterior crisi i van diversificar mercats. Per últim, va destacar el paper de les polítiques públiques, com els ERTO i els crèdits ICO, que han ajudat moltes empreses a sobreviure.

Segons el director general, les empreses entrevistades -entre gener i febrer, just després que tanquessin l'exercici del 2020- creuen que les expectatives per a aquest any són «bones», amb un 40% d'empreses que esperen incrementar les exportacions, un 52% que les mantindrà i un «escàs» 6,9% a qui disminuiran.

La pandèmia també ha deixat noves prioritats en les empreses. Així, en les principals estratègies que preveuen implementar el 2021 hi ha per primer cop ocupant el segon lloc l'increment de la digitalització (41,4%), després del desenvolupament de nous productes (68,5%). Per reduir riscos, la diversificació de mercats (34,2%) i de sectors (33,3%) s'ha convertit també en una nova prioritat per a les empreses industrials.