Un total de 149 cooperatives es van crear a Catalunya el 2020, segons dades del Registre de Cooperatives de Catalunya, que forma part del balanç anual del programa d'economia social de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Segons un comunicat d'ahir del programa Economia Social, impulsat per la Generalitat, el 2020 es van fer 890 acompanyaments a nous projectes d'economia social des dels 14 ateneus cooperatius que operen en el marc del projecte. De fet, 71 de les 149 cooperatives creades ho van fer mitjançant l'acompanyament d'algun dels ateneus.

Malgrat la pandèmia, el 2020 es van fer més de 3.200 activitats de foment de l'economia social, bona part de les quals es van poder adaptar virtualment, cosa que va fer créixer la participació fins a 18.802 persones. També es van crear 131 noves organitzacions i entitats d'economia social, que van generar 543 llocs de treball. Segons l'entitat, l'economia social dona feina al 10% de la població activa, aporta el 8% del PIB i agrupa unes 19.000 entitats. El programa també va incloure un centenar de projectes singulars i programes transversals, i el pressupost resultant d'aquestes polítiques va ascendir a gairebé 14 milions d'euros. El director general d'Economia Social de la Generalitat, Josep Vidal, va explicar que amb l'impuls a la xarxa d'ateneus cooperatius i de projectes singulars «ha consolidat l'ecosistema de foment de l'economia social amb excel·lents resultats».