El PIB de Catalunya ha caigut l'11,5% el 2020, fins a 224.125 milions d'euros, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Aquest descens és una dècima superior a les xifres avançades pel mateix òrgan a principis de febrer, quan s'apuntava una davallada de l'11,4%. L'evolució de l'economia catalana ha estat cinc dècimes inferior a l'estimació avançada per a l'economia espanyola (-11%) i està cinc punts per sota de la mitjana europea (-6,3%). La demanda interna ha caigut el 9,5% el 2020, principalment per la disminució del consum de les llars (-12,5%) en un context de restriccions de la mobilitat i activitat, reducció de l'ocupació i incertesa econòmica.

La caiguda de l'economia catalana sintetitza l'impacte global de la pandèmia, ja que representa la davallada més important de l'activitat registrada a l'estadística oficial i implica un retrocés equivalent al creixement dels darrers quatre anys. L'únic element que compensa parcialment la caiguda des de l'òptica de la demanda és el consum de les administracions públiques, amb un augment del 5,1%. Tot i això, la disminució de la formació bruta de capital ha estat del 13,6%. En relació amb el sector exterior, les exportacions s'han reduït el 22,6%. Aquesta dada és conseqüència de la disminució de les exportacions de béns i serveis, amb una caiguda de l'11,5%, i el deteriorament del consum dels estrangers al territori, amb una davallada del 80,1%. Les importacions han estat el 18,7% inferiors a les registrades l'any anterior, en coherència amb l'evolució negativa de la demanda de béns de consum i d'inversió. La reducció del consum dels residents a l'estranger ha estat del 67% i la caiguda de les importacions de béns i serveis, del 15,7%.

Des de la perspectiva de l'oferta, els serveis han caigut l'11,7%. La davallada registrada és «insòlita» per la seva intensitat, ja que en la crisi anterior cap any va disminuir més de l'1%. El descens del 2020 prové, sobretot, de la caiguda del 25,2% en el comerç, el transport i l'hostaleria i, en particular, la davallada del transport aeri i l'hoteleria.

Per altra banda, la reducció del 8,5% d'immobiliàries, professionals i altres ha afectat irregularment. L'administració pública, educació, sanitat i serveis socials és l'única branca que creix, el 3%, i supera l'increment del 2019. La indústria i la construcció han registrat taxes de variació negatives (caigudes del 9% i el 15,4%). El sector agrari ha disminuït el 2,6%. La indústria ha estat molt condicionada per les afectacions de l'activitat no essencial el primer semestre.