La taxa d'atur juvenil a Catalunya duplica la mitjana europea, segons les últimes dades de l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat). La mitjana d'atur entre els joves de 15 a 24 anys a la Unió Europea (UE) és del 16,9% el 2020, mentre a Catalunya és del 34%. La taxa d'atur total també és significativament més alta que la mitjana de la UE. El 2020 Catalunya va registrar una taxa del 12,6,%, mentre que la mitjana europea va ser del 7,1%. En general, la taxa d'atur entre persones de 15 a 74 anys va augmentar a la majoria de regions de la UE el 2020 per la pandèmia. L'Eurostat destaca que la regió amb la taxa d'atur juvenil més alta a la UE és Melilla amb el 71% dels joves d'entre 14 i 24 anys a l'atur.

Darrere de Melilla hi ha la regió grega de Grècia Central amb el 63,6%, Ceuta (63,1%), Mayotte a França (55,4%) i les illes Canàries (51,6%). En més del 96% de les regions de la UE, la taxa d'atur dels joves era almenys el doble que la d'atur total de cada regió. Per contra, la taxa més baixa es va registrar a la capital txeca, a Praga amb un 5,0%.

L'atur juvenil a l'Estat espanyol puja fins al 38,3%, una dada molt per sobre de la mitjana europea i també lleugerament més elevada en comparació de Catalunya. En conjunt, l'Estat registra dades d'atur superiors a les de la mitjana europea amb una taxa del 15,5%. Gairebé la majoria de les comunitats autònomes espanyoles es troben dins del grup de regions de la UE amb una taxa d'atur més elevada superior al 14,2%, especialment al sud. Només el País Basc i Navarra es troben dins de les regions europees amb un atur més baix del 10,6%.