El sector nuclear ha assegurat que les centrals «no estan amortitzades», amb unes inversions anuals de prop de 300 milions d’euros, i ha subratllat que la retallada que pretén fer el Govern a la seva retribució, juntament amb les taxes, impostos i tributs actuals, «incrementen l’asfíxia financera del parc nuclear i l’aboquen al cessament d’activitat».

En un comunicat, Foro Nuclear, la patronal de la indústria, que manifesta la seva perplexitat davant les declaracions que les centrals estan amortitzades i que gaudeixen de «beneficis caiguts del cel», assenyala que aquestes plantes estan actualment en pèrdues per «una tributació desproporcionada, discriminatòria i confiscatòria». En aquest sentit, recorda els balanços i comptes de resultats auditats de les empreses propietàries de les centrals, «coneguts pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic», amb un immobilitzat pendent d’amortitzar superior a 5.500 milions d’euros, amb més de 3.000 milions d’euros invertits només els últims deu anys.

També indica que l’any passat, pels baixos preus de l’electricitat, les nuclears van tenir un flux de caixa negatiu d’uns 500 milions d’euros i unes pèrdues superiors als 1.000 milions d’euros. A més, estima que seran necessàries inversions d’uns 3.000 milions d’euros per mantenir les unitats en òptimes condicions de seguretat i fiabilitat fins al seu tancament.

Així, amb l’avantprojecte de llei enviat al Congrés dels Diputats pel Govern estima que aquest flux de caixa negatiu s’hauria incrementat significativament, en haver estat el preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂) en una mitjana de 25 euros per tona.

A més, afirma que, des del 2005, pres com a referència en l’avantprojecte de llei, fins al 2021, els tributs que suporten les instal·lacions de generació nuclear s’han incrementat en prop de 20 euros per megawatts hora (MWh), i representen el 60% dels seus ingressos el 2020.

Per això, la patronal destaca que les nuclears sol·liciten «reiteradament una revisió de l’elevadíssima fiscalitat» que suporten, i demanden una retribució «ajustada però raonable que faci viable una tecnologia que és indispensable per a la descarbonització de la generació d’electricitat, inclosa al Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030.