El programa Noves Oportunitats que impulsa Ampans en aliança amb la Fundació Intermèdia, i que porta a terme des de l’any 2017, ha aconseguit formar i inserir laboralment 57 joves de l’Anoia. L’Ajuntament de Vilanova del Camí ha cedit a Ampans l’ús d’espais municipals com Can Muscons, que ha permès a la fundació, donar una segona oportunitat a joves d’entre 16 i 24 anys de la comarca que havien abandonat els estudis de forma prematura, sense disposar de cap altra alternativa pel seu futur més proper, segons ha informat Ampans.

Del total de 67 joves atesos al programa, 57 nois i noies de Vilanova del Camí i d’Igualada han participat al curs 2020-2021 del programa, una iniciativa del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que finança el Fons Social Europeu, dins del Pla de Garantia Juvenil, i que a l’Anoia gestiona una UTE formada per Ampans i Intermèdia a Vilanova del Camí i Igualada.

El programa Noves Oportunitats consisteix a orientar, formar i acompanyar els joves per ajudar-los a desenvolupar el seu futur professional i parteix d’un enfoc holístic de la persona que passa per entendre les motivacions de cada jove, la seva trajectòria i la xarxa de suports.

Nerea Platas, tècnica a l’Anoia de Noves Oportunitats Catalunya central, explica que en una primera fase «els ajudem, a ells i elles, perquè es coneguin millor i a saber què volen, quins interessos tenen i quines estratègies han de seguir per a poder complir els seus objectius». A partir d’aquí trien conjuntament l’itinerari i organitzen un horari que els permet formar-se en català o treure’s el carnet de conduir, explica Ampans. En els seus recorreguts, insisteix la fundació, «s’intenta que els joves es preparin íntegrament per a una bona inserció laboral o un retorn al sistema educatiu.

Ho aconsegueixen amb vies com és ara a través de l’escola d’adults, l’IOC (Institut Obert de Catalunya) o fent proves d’accés que després els poden obrir les portes a fer formació professional, i amb col·laboracions amb l’escola Pia d’Igualada i amb el Centre de Formació (CEINA) també de la capital de l’Anoia.