La Direcció General d’Indústria posarà en marxa el procés per elaborar un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) abans d’acabar juliol. «Serà un instrument fonamental que haurà de tenir deu accions realment transformadores i executables a curt termini, acompanyades de la corresponent dotació pressupostària», va explicar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en l’acte d’inauguració de la cimera «Som Indústria». En la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball va destacar la importància d’apostar per la innovació, la inversió i el talent per «transformar» la indústria. En matèria d’inversió, Torrent va alertar que si l’Estat «centralitza» els fons europeus, es prendran decisions que tindran un cost de futur «inassolible».

El conseller d’Empresa i Treball va defensar implementar mesures concretes «d’ajuda» al sector industrial per fer front a la «complexa» situació derivada de la pandèmia. Tot i això, també va fer una crida a «no abandonar» la vocació de «transformació», amb una aposta per la inversió, la innovació i el talent. Torrent va reivindicar els fons europeus com una «palanca de canvi», però va assegurar que perquè siguin una «oportunitat real» han de tenir un impacte en projectes transformadors que puguin esdevenir tractors per a la resta del teixit productiu. En aquest sentit, el conseller va apostar per un model de «governança descentralitzada», basada en la subsidiarietat. «Si l’Estat té la temptació de centralitzar els fons europeus i es refugia en la concentració i la discrecionalitat es prendran decisions que tindran un cost de futur inassolible», va advertir. Per això, el titular d’Empresa i Treball va reclamar «coparticipar» en el disseny dels projectes. El president de PIMEC, Antoni Cañete, va reclamar elaborar el PNI amb la «màxima urgència». «No tenim temps», va alertar. Així mateix, va assegurar que el nou pacte esdevindrà un element de concertació on les administracions, els agents socials i econòmics, la societat civil i el món empresarial hauran de convergir per repensar el sector industrial. També va reclamar una «política integral i decidida» per fer Catalunya «més industrial», amb una aposta pel talent, la innovació i l’energia. Per la seva banda, el rector de la UPC, Daniel Crespo, va demanar «aliances» entre el sector públic i l sector privat.

L’Executiu ja ha aprovat polítiques en ocupació

En matèria de formació, el conseller va recordar la recent aprovació del pla de xoc de polítiques actives d’ocupació per part del Govern i va destacar la importància de preparar els treballadors per a les «transformacions» del sector. El titular d’Empresa i Treball va defensar incloure tots aquests elements en el pròxim PNI. «Ho farem amb voluntat de diàleg, de trobar grans acords i grans consensos», va manifestar.